Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Упућене претње уредници портала ГМинфо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2020.

Извор: ГМинфо

Упућене претње уредници портала ГМинфо

Виолети Поповић, одговорној уредници портала ГМинфо, јуче су недалеко од продавнице Маџи у Горњем Милановцу, упућене претње од, за сада непознате мушке особе, за коју сумњамо да стоји иза фејсбук странице Божија рука правде.

Претње су пријављене полицији, и редакција портала ГМинфо очекује од надлежних у полицији И тужилаштву да поступе у складу са одредбама Кривичног законика, којима се претње особама које обављају послове од јавног значаја информисањем кажњавају затвором од шест месеци до пет година.

Непозната особа је уредницу нашег портала, док је била на радном задатку, на веома груб начин омаловажавала и вређала, наводећи, да добро зна “ко смо ми и какве паре добијамо” јер су јој то, наводно, “рекли челни јуди града”. Наша колегиница је оптужена и да “тражи и добија паре” и да “не ради свој посао”а запрећено јој је и “да ће још дуго морати да носи маску” јер ”би требало да ради посао како треба”

Како основано сумњамо, на основу већ упућених порука на фејсбук страници нашег портала, особа која је претила Виолети Поповић стоји иза фејсбук профила “Божија рука правде”.

Претходних дана је та особа слала поруке непријатне садржине преко нашег профила на фејсбуку, напомињући да ће се тек чути и знати ко је она, незадовољна  тиме што ГМИнфо не пише о изградњи асфалтне базе у Невадама и потенцијалним еколошким последицама таквог постројења. Захтевала је, такође, да јој допустимо да своје поруке објављује на нашем профилу, претивши да “случајно не скидамо” њене објаве.

Обавештавамо читаоце да у време пандемије КОВИД-19, неколико новинара нашег портала нема времена нити капацитета да се истраживачки посвети овој и сличним сложеним темама, што ће, кад ванредно стање прође, свакако учинити, јер смо о томе почели да прикупљамо податке непосредно пре избијања кризе. Такође, четворо новинара портала не „добија никакве паре“, пет година, колико портал постоји.

Сналазимо се како знамо и умемо да бисмо читаоцима обезбедили основно објективно информисање. Иако у незавидној финансијској ситуацији, трудимо се да радимо свој посао часно јер сматрамо да је новинарство професија од великог значаја за јавни интерес. То је наш позив, који смо пре више деценија одабрали и решени смо да га и даље обављамо јер смо свесни да његов значај надилази наше уско приватне интересе.

Са незадовољством грађана тиме како и шта објављујемо, са критикама, притисцима, различитим омаловажавајућим квалификацијама и низом других непријатности, ми се сусрећемо скоро на седмичном нивоу. Сматрамо да је то у реду, јер свако има право да критикује рад медија, да бира оне за које сматра да им може веровати, да их оспорава иако многи грађани чак и не знају шта је заправо правилан и професионалан новинарски текст, нити су то дужни да знају; али свака критика, посебно јавна, мора остати у границама пристојности и закона. Претње, јуче упућене, сматрамо за озбиљне, и плашимо се да је то најава физичког обрачуна са нашим новинарима.

Овом приликом вас молимо за разумевање. Капацитети редакције ГМИнфо су врло лимитирани. Трудићемо се да све теме од значаја за грађане, као и различите ставове и мишљења  о њима, објавимо, у складу са нашим могућностима и уређивачком политиком на коју нико нити сме, нити му ми дамо, да утиче.

Редакција портала ГМинфо

,

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси