Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ани Лалић и даље прети казна од пет година затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2020.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Ани Лалић и даље прети казна од пет година затвора

Против Ане Лалић, новинарке портала Nova.rs, наставиће се редован поступак по оптужном предлогу за кривично дело изазивања панике и нереда, потврдио је за Цензоловку њен адвокат Срђан Ковачевић, пошто је новинарка пуштена из Полицијске управе у Новом Саду, где јој је прошле ноћи одређено 48-часовно задржавање.

Ради се о квалификованом облику тог кривичног дела (чл. 343 ст. 2), што значи да Ани Лалић прети максимална казна и до пет година затвора, јер је наводну панику изазвала „путем средстава јавног информисања“.

Претходну ноћ она је провела у полицијској станици због текста у којем је изнела проблеме у раду Клиничког центра Војводине (КЦВ) у време пандемије вируса ковид-19. Њен стан је претресен и одузети су јој компјутер и два мобилна телефона.

Ковачевић сматра да је симптоматично то што је пријава КЦВ поднесена Основном јавном тужилаштву у Новом Саду, које се првобитно прогласило ненадлежним и проследило случај Одељењу за високотехнолошки криминал, да би се и оно прогласило ненадлежним, те је цела прича још једном пребачена у Нови Сад.

Према Ковачевићевим речима, текстови објављени на порталима нису предмет интересовања основних тужилаштава, која, како каже, немају средства ни могућности чак ни да, на пример, утврде да ли је Ана Лалић заиста написала тај текст.

Она је, с друге стране, већ најавила да своје изворе неће откривати.

„Новинарска тајна је загарантована. Оно што они могу јесте да покушају да до тих особа евентуално дођу вештачењем одузетог лаптопа и мобилних телефона. Међутим, ми мислимо да они не смеју то да ураде. Ако дођу до таквих података, биће то учињено неправним путем и на тако нешто ћемо се жалити. И компјутер и телефони су засад закључани и надамо се да ће у разумном року бити враћени.“

Ковачевић истиче да домаћа судска пракса нема искуства с оваквим случајевим и да то једнако важи и за адвокате и за државне органе.

„Влада потпуна збуњеност на свим нивоима. Оно што у овом тренутку морамо покушати јесте да задржимо одређени ниво нормалности и гарантованих права на слободу изговорене речи. Морамо да поштујемо новинаре, јер су баш они ти који у оваквим ситуацијама могу бити савест друштва.“

По пуштању на слободу, Ана Лалић је уживо на Фејсбук профилу Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), чијег Управног одбора је члан, рекла да је ноћ протекла „поприлично динамично и без сна“. Додала је и да се „осећа збуњено“, те да „још није стигла да оџиви све што се догодило“.

Касније је за портал Nova.rs испричала да ниједног тренутка није „зажалила због писања тог текста“, као и да је „уверена да ради праву ствар“.

Претресу њеног стана присуствовао је и репортер локалног Радија 021 Жарко Богосављевић, који је истакао да „није било потребе да се новинарка сатима задржава у притвору“.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси