Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Портали с простора бивше Југославије заједно против дезинформација о коронавирусу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Портали с простора бивше Југославије заједно против дезинформација о коронавирусу

Организације с простора бивше Југославије које се баве проверама чињеница удружиле су се на Вајберу и покренуле заједницу под називом „COVID-19 Провјерено“, на којој се раскринкавају дезинформације о пандемији смртоносне болести. Такве дезинформације, испоставља се, највише се шире управо преко Вајбера

Та Вајбер заједница, покренута у сарадњи с апликацијом Вајбер, већ је почела да на дневном нивоу прати, проверава и раскринкава дезинформације у вези са пандемијом COVID-19 које су се намножиле у јавном простору Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Србије.

Тог посла прихватили су се новинари Raskrinkavanje.me, Faktograf.hr, Raskrikavanje.rs, F2N2.mk, FakeNews.rs, Raskrinkavanje.ba и Razkrinkavanje.si.

Овакав вид удруживања портала, који се и у „мирнодопско време“ баве откривањем дезинформација, за уредницу Раскрикавања Весну Радојевић потпуно је логичан и, у погледу одабране платформе за реаговање, адекватан.

„Највећи број лажних вести у вези са коронавирусом дели се преко циркуларних порука управо на Вајберу“, каже Весна Радојевић за Цензоловку, „па се креирање овакве Вајбер заједнице може сматрати као наш одговор.“

Она наводи да је разумљива пажња читаве планете усмерена само на нови вирус, али указује на то да се на ту заразу преусмерила пажња и оних који зарађују од сензационализма и „лажних вести“, због чега је број „лажних вести“ вишеструко повећан.

„Ми смо због тога читав садржај на сајту Раскрикавања посветили новом вирусу, а један део посла је управо откривање лажних вести“, каже уредница Раскрикавања. „Сваког дана већ месец дана наш тим пише текстове о лажима објављеним у нашим медијима или на друштвеним мрежама. Посла је толико да никада нисмо имали празан ход.“

Ништа мање посла, напомиње, немају ни њене колеге са „сестринских“ фектчекинг портала из региона, па су одлучили да удруже снаге.

„Када узмемо у обзир да сви можемо да се међусобно разумемо, схватили смо да је добро и да удружимо снаге и створимо једну заједницу одакле ће читаоци најлакше моћи да даље деле проверене и тачне информације“, навела је Радојевић.

Они који постану чланови ове Вајбер заједнице моћи ће само да прате открића удружених регионалних фектчекера (рецимо, о томе да против COVID-19 не помажу лимун и сода бикарбона у врућој води, хемикалије из чаја или тек инхалација, да вирус није створен у Кини 2015. итд.), не и да шаљу своје предлога – „лажне вести“ које су сами уочили, или информације за које нису сигурни да ли су истините. За све то и даље се могу обраћати директно специјализованим порталима који се баве провером чињеница – онако како то, према речима уреднице Раскрикавања, читаоци тог портала ионако већ раде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси