Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Шехолијеве изјаве нетачне” – Новинарима довољна легитимација за рад током забране кретања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2020.

Извор: Црно Бели Свет

“Шехолијеве изјаве нетачне” – Новинарима довољна легитимација за рад током забране кретања

„Сви новинари на Косову, без обзира за коју медијску кућу раде, у обавези су да имају потврду Пореске администрације Косова (ПАК) која им омогућава слободу кретања док су на снази ванредне мере“, пренео је портал Косово Онлајн изјаву директора Института за афримацију међуетничких односа Фатмира Шехолија. Међутим, председница Удружења новинара Косова (УНК/АГК), Гентиана Беголи (Gentiana Begolli), у изјави за ЦБС поручила је да је реч о дезинформацији.

Шехоли је за овај портал навео да „потврда Пореске администрације Косова омогућава новинарима слободно кретање након 17 часова, а у општинама које су у карантину од времена када је на снази забрана кретања“. У супротном, они крше закон и ризикују да буду кривично гоњени, казао је Шехоли, а пренео Косово Онлајн без додатне потврде из других извора.

Међутим, председница удружења новинара Косова демантује ове наводе: “Изјаве господина Фатмира Шехолија уопште нису тачне”.

„Влада Косова је више пута саопштила да се ограничења кретања не односе на новинаре и друге медијске раднике, који обављају своје дужности. Пре неколико минута поново сам разговарала са званичницима косовске владе који су ми потврдили одлуку да новинари могу да се баве својом професијом и да морају да имају код себе легитимацију медија у којем раде“, навела је.

Подсетила је и на саопштење косовског Министарства унутрашњих послова од 24. марта у коме је наведено да је новинарима и медијским радницима, који са терена извештавају о ситуацији у вези са епидемијом КОВИД-19, омогућено кретање, а да су у обавези да код себе имају легитимацију коју је издао одговарајући медиј.

„Лично, као председница АГК-а, сматрам да је ширење лажних информација у тренутку ове пандемије веома опасно. Ми као АГК такође захтевамо да се новинари не ометају у обављању службених дужности. Свако опструисање обављања њихове дужности не штети само праву грађана да буду информисани, већ штети и слободи изражавања и демократији у земљи“, поручила је Беголи.

Упитана за листу бизниса којима је, према упутству Пореске управе Косова, омогућено слободно кретање попуњавањем обрасца, Беголи је поновила да се то односи само на бизнисе, а не и на медије.

Новинари: Покажемо легитимацију и полиција нас пусти

Анђелка Ћуп новинарка из Грачанице објашњава за ЦБС да се, због природе новинарског посла, врло често, за време забране кретања, нађе на терену јер прати ситуацију у вези са корона вирусом на целом Косову.

“Маска и рукавице су обавезне, а од докумената имам само новинарску легитимацију и наравно лична документа, као и у нормалним околностима. Једном се десило, 9. априла, да ме заустави полиција, и одмах после прегледа новинарске легитимације, полицајац ми је пожелео срећан рад”, каже Ћуп за ЦБС.

Она је питање о кретању новинара, поново упутила Министарству унутрашњих послова и добила одговор који је објавила на порталу Грачаница Онлајн.

“Из Канцеларије за информисање Министарства унутрашњих послова, добили смо одговор да се одлука није мењала и да је новинарима дозвољено кретање широм Косова, САМО са новинарском легитимацијом, без икаквих додатних дозвола”, наведено је у тексту овог портала.

Дописник Гласа Америке са Косова и новинар Медија центра у Чаглавици, Будимир Ничић, дели слична искуства објашњавајући да се његово кретање током полицијског часа није променило у односу на период пре тога.

“Увек са собом носим лична документа и новинарску легитимацију и нисам имао никаквих проблема. Пре неки дан ме је зауставила полиција у време полицијског часа и показао сам документа и новинарску легитимацију и то је било то. Такође и моји новинари и сниматељи се крећу на исти начин”, каже Ничић за наш портал.

Новинар Радио Гораждевца Дарко Димитријевић каже да му се, такође, дешавало да га полиција заустави током полицијског часа. Потврду да може да се креће само уз новинарску легитимацију добио је и од регионалне полиције у општини Пећ.

“Имам само прес легитимацију Удружења новинара Србије, коју покажем полицији и без задржавања настављам својим путем. Три пута до сада сам посетио и општину Клина, која је карантинска зона и где је забрана уласка/изласка на снази 24/7”, каже Димитријевић.

“За разлику од вас на северу, где нажалост полиција са политичким мотивима, користећи ситуацију, хапси новинаре на радном задатку, ја у овој ситуацији могу само да похвалим рад регионалне полиције у Пећи, која је спремна и да нам помогне да успешно обавимо новинарски задатак”, додаје.

Прича о раду новинара током забране кретања додатно је актуелизована након привођења уреднице порлата КоССев из Северне Митровице Татјане Лазаревић. Наиме, Косовска полиција је Лазаревић привела током трајања забране кретања, а затим је, након сат времена задржавања, и пустила. На терет јој се ставља кривично дело “непоступање по здравственим прописима у доба епидемије”. Остало је нејасно које прописе је Лазаревић прекршила јер, како је наведено из портала КоССев, код себе је имала две легитимације, носила маску и рукавице те била на радном задатку.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

17.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 18:48

OPET TANJA!?

Dokle bre ovo? Opet nam neko "dira i maltretira" Tanju Lazarević, a ostale ne!? Čini mi se da bi i ona sama mogla da nam pomogne u odgonetanju odgovora na pitanje - zašto i kako baš nju? Da bi blasti, bilo čije, priznavakli ih mi ili ne, bile fine i uljudne prema novinaru, mora i novinar da bude profesionalno uljudan. Izvini koleginice,ako grešim! Odoh da vidim - ko je oklevetao TK ? Za Hegela me baš briga!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси