Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Влатковић: Грађани су научили да носе маске, док су у медијима - маске пале
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Влатковић: Грађани су научили да носе маске, док су у медијима - маске пале

На почетку пандемије у медијима су владали збуњеност и страх од непознатог, изјавила је новинарка Инсајдера Сенка Влатковић, која сматра да смо временом научили да носимо маске, али да се "у медијима десила супротна ствар, јер су маске пале".

Упркос томе што је ово време у којем нема простора за пропаганду, ни за неодговорност, она страхује да ће "из овога многи изаћи прљавих руку".

Влатковић је у интервјуу за агенцију ФоНет упозорила на поплаву лажних вести, мада се годинама труди да ту кованицу не користи.

Нешто је или лаж или вест, "не постоји и једно и друго", образложила је она и подсетила да се такве "вести" појављују када је немогуће добити или проверити информације.

Тада се појављују "оволике количине лажи или још опаснијих полуистина", предочила је Влатковић, уверена да је за ментално здравље и одговорност грађана "информисање чак и важније од рада лекара".

Према њеној оцени, медији у Србији су подељени, пуни пропаганде, а "врло често и нису медији", док је читава медијска сфера нерегулисана.

Уз све стратегије које се пишу, како је констатовала, "нема развоја медијске сфере", што се данас само боље види.

"Као што се боље виде рупе на улицама, јер нема људи, тако се боље види и стање у медијима, које је нажалост јако лоше", указала је Влатковић.

Мада је страх да то каже, јер је савременик, њој се чини да је стање "горе него што је икада било".

Волела би да због таквог стања прст упери у власт, али не мисли тако и објашњава да свако од нас "бира да ли хоће да буде новинар или пропагандиста".

Према њеним речима, за такво стање у медијима, "пре свега одговорни смо ми који те медије правимо", уколико се "трудимо или намерно одбацујемо могућност да истинито извештавамо".

Влатковић тврди да стање у медијима није одједном настало и да је "грађено", али не може да повуче линију од када "пропаганда влада овим просторима".

Сматра да би једино оправдање за то могао да буде економски утицај, и ту би могла да упери прст "у власт или оне који у овој земљи имају новца".

У том случају, међутим, "било би нефер" да не упери прст и у главне и одговорне уреднике, директоре и власнике медија.

Нема солидарности

Према њеном виђењу, солидарности међу новинаркама и новинарима нема, док су "острвца" солидарности која повремено видимо изузеци који потврђују правило.

"У нашој професији је много сујете и пропаганде, да не искористим ниједну тежу реч. Сви имамо огледало и не би било лоше да се повремено погледамо", поручила је Влатковић.

Она упозорава да ће се криза изазвана пандемијом трагично одразити на медије и мисли да ће економски утицај бити све јачи.

Њој је лако да говори из позиције новинара Инсајдера, "не зато што смо ванземаљци", него зато што "постоје редакције у Србији у којима се једино цени истина и нема компромиса у вези са тим".

Положај новинарки и новинара после пандемије биће лош, проценила је Влатковић, али је признала да је он лош и данас.

Како је подсетила, не постоји колективни уговор, "велики број наших колега ради хонорарно" и сваког тренутка могу да изгубе посао "без икаквих права".

Она мисли да би било "супер када би у томе могла да пронађе оправдање за неодговорност", али ипак не може.

"Ако желите да будете новинар, просто искључите пропаганду, то једно с другим не иде, никада није ни ишло", закључила је Влатковић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

17.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 07:59

PRAVO U METU

Koleginica Senka je ovim intervjuom za Agenciju Fonet, a koji je, gle čuda, prenela i TV N-1, pogađa baš u metu., a njene stavove bi neki urednici i novinari ovdašnji i svakakvi, mogli da uvrste u obaveznu lektiru. Makar preko Skajpa. Jer, dozlogrdiše mi neki naši mediji koji misle da novinarstvo počinje od njih.Ili, koji misle da nema tog nekog "trećeg" novinarstva u Srbiji, ako umesto služenja časnim principima profesije ne služiš nekoj i nečijoj politici. Smatram da to "novo" novinarstvo nema dug vek, kao što ga nemaju ni političari i politike kojima služe.Dobro novinarstvo je večno, ako ne odstupa od svojih osnovnih i časnih pravila i principa, a svi drugi kojima je novinar dobar samo ako mu služi, su listopadni. Nadam se da će ovo o čemu govorim - narod pozlatiti, a mnoge ne pomlatiti /taman posla/ nego skloniti tamo gde im je mesto! Jesu vremena nova i drugačija, ali hoću makar još neko vreme da verujem u iskustvo rimskih senatora koji su govorili da ništa nije tako neverno kao ljubav naroda. Koji nije "stoka", dopisah na kraju!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси