Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шири се крушевачка ТВ империја: Радоица Милосављевић постао власник и чачанског Телемарка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2020.

Аутор: Марија Обреновић и Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Шири се крушевачка ТВ империја: Радоица Милосављевић постао власник и чачанског Телемарка

Медијски могул из Крушевца Радоица Милосављевић додао је још једну телевизију у свој портфолио: од пре неколико дана и званично је власник чачанске ТМС Телевизије Телемарк.

Агенција за привредне регистре (АПР) 10. априла је усвојила решење којим власник предузећа Телевизија Телемарк постаје фирма Телевизија спорта и здравља СОС канал плус, које је у стопостотном Милосављевићевом власништву. 

Савет РЕМ-а је на седници одржаној 27. марта разматрао промену власничке структуре у фирми која је носилац дозволе за емитовање програма ТМС Телевизија Телемарк, али одлука о томе још није објављена на сајту регулаторног тела. 

Телемарк се тако придружио Милосављевићевој империји коју – уз већ поменути СОС канал плус – чине и ТВ Лесковац, РТВ Крушевац, РТВ Цариброд из Димитровграда, РТВ Канал М из Параћина, ТВ Пирот, ТВ Пожега, РТВ Сантос из Зрењанина, РТВ Бачка Паланка, РТВ Брус, Центар за информисање Нови Кнежевац и РТВ Панчево. 

Неочекиване околности

О могућој промени власништва у Телевизији Телемарк шушка се већ неко време, а по многима доста знаковит сигнал упућен је почетком фебруара, када је та телевизија објавила да прекида емитовање програма, да би два дана касније изненада опозвала ту одлуку образложивши обрт „неочекиваним околностима“. 

Локални портал Озон Пресс објавио је месец дана касније да ће ту телевизију купити предузеће Инфо 24 медија. Ту фирму чији је власник Марко Аћимовић, Ozon Press је оптужио за крађу идентитета – не само да су свој портал назвали такође Ozon Press (с другим доменом) већ су прекопирали и дизајн и лого.

Иако је у АПР на крају као власник Телемарка уписан Милосављевић, није да не постоји повезаност крушевачког бизнисмена са Аћимовићем, као и са његовим компањоном Зораном Мајдаком који се представља као председник медијске мреже Инфо 24 и, уз то обавезно, да је „члан Српске напредне странке“.

Аћимовић је сувласник прошле године основане фирме Телевизија GM plus cable из Горњег Милановца, оснивача кабловског канала ТВ ГМ плус, чији је директор Александар Милутиновић. Милутиновић је иначе директор и Милосављевићевог СОС канала плус.

Фирма Телевизија ГМ GM plus cable постала је прошле године власник ариљске фирме Клик комерц која је носилац дозволе за емитовање Клик ТВ – и у тој фирми директор је Александар Милутиновић. Првобитно је Клик комерц требало да преузме РТВ ГМ инфо група, у којој је већински власник Зоран Мајдак, а директор тог предузећа, све до краја 2019, био је опет Александар Милутиновић, али су стари власници Клик комерца од тог посла одустали и приклонили се Аћимовићу.

Својевремено је портал ГМ Инфо из Горњег Милановца оптужио Мајдакову РТВ ГМ инфо групу за крађу и злоупотребу имена, што је изгледа један од манира који су заједнички Аћимовићу и Мајдаку.

Беспризорна хајка против новинарке Дарије Ранковић

Аћимовићеве фирме Инфо 24 медиа и Global media broadcast те фирма In network solution, чији је једини власник Гордана Мајдак, а директор Зоран Мајдак, деле просторије на београдској адреси Мајке Јевросиме 29. На тој адреси је и фирма Радио Ваљево, оснивач истоименог медија, која је у власништву In network solution.

Претходни власник тог медија била је Дорис Аћимовић, мајка Марка Аћимовића, која је радио у државном власништву купила 2015. године за 17.400 евра, али је уговор о куповини раскинут после две године. Иначе, један од заинтересованих за куповину тог медија био је и – Радоица Милосављевић.

In network solution је и оснивач портала kolubarski.info, који са Радио Ваљевом дуги низ година води беспризорну хајку против уреднице портала kolubarske.rs Дарије Ранковић. Она је у фебруару првостепено добила на суду Мајдака, те одговорне уреднике на Радио Ваљеву и порталу Инфо24 због повреде части и угледа.

Када је Марко Аћимовић био нападнут на протесту Удружења ветерана, наведено је да је с тог скупа извештавао као новинар Радио Ваљева 2 и портала kolubarski.info. Новинари из Ваљева рекли су тада УНС-у да им није познато да се Аћимовић бави тим послом.

Мајдакове и Аћимовићеве фирме редовно добијају новац на медијским конкурсима у Ваљеву – само на овогодишњем инкасирале су укупно 2,6 милиона динара.

Медијски тајкуни хапшени због пљачке

Осим што директорује у туђим фирмама, Александар Милутиновић је од 2017. и већински власник у једној, и то медијској – ТВ Апатин, као и власник у фирми Medija advertajzing, која се повремено појављује на медијским конкурсима (на овогодишњем конкурсу у Ваљеву добила је 250.000 динара). Милутиновић је својевремено био помоћник министра за спорт и уредник Спортске редакције РТС-а, а 2015. и кандидат за генералног директора те куће.

Ни Зоран Мајдак није од јуче у медијском бизнису, својевремено је чак био сувласник радикалског Радија Фокус, али је јавности постао познат тек када је 2012. као власник пиратског Народног радија ухапшен заједно са Аћимовићем због сумње да су преко својих медија кроз лажне СМС наградне игре опљачкали грађане за око 32 милиона евра.

У тој акцији полиције био је ухапшен и Бранко Костић, данас сувласник РТВ продукција и маркетинг Уб – компани, оснивача Радија Пингвин, који је у регистар медија уписан 6. јануара ове године. Главни уредник тог радија је – Марко Аћимовић.

Аћимовић ту функцију обавља и у Радију НС плус из Новог Сада, као и Радију 96 из Чачка, чији је власник од прошле године Зоран Мајдак.

Осим Радио Ваљева и Радио Ваљева 2, Радија НС плус, Радија 96 и портала Инфо24 медиа, мрежу Инфо 24 чине и ТВ ГМ плус, ТВ Инфо 24, чији је оснивач Удружење за информисање путем електронских и принтаних медија РОМ ПРЕС, те ТВ Инфо 24 плус.

Потоњи емитује програм захваљујући дозволи за емитовање терестријалног и кабловског сигнала коју је својевремено добила фирма Клик комерц, оснивач почившег Клик ТВ. Одлуком Савета РЕМ-а од 3. фебруара омогућена је промена идентификационог знака у ТВ Инфо 24 плус.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси