Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Документ за напредак или милошевићевско дисциплиновање?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2011.

Извор: Дневник

Документ за напредак или милошевићевско дисциплиновање?

Национални савет Мађара усвојио медијску стратегију Национални савет Мађара усвојио је медијску стратегију која би, како се наводи у том документу, до 2016. године требало да унапреди квалитет и професионалност медија на мађарском језику у Војводини.

Председник Националног савета Мађара Тамаш Корхец рекао је након усвајања стратегије да она садржи програме који ће „усавршити слободу штампе и квалитет информисања на матерњем језику”, док су многи чланови Савета изнели низ критика на текст стратегије.


Корхец је казао и да тај документ јесте амбициозан јер предвиђа повећавање гледаности телевизијских емисија и слушаности радијских као и тиража најважнијих штампаних гласила.

– То је терет за све оне који ће учествовати у овом процесу, али мислим да имамо простора да усавршимо наше новинарство и квалитет гласила јер ће то аутоматски довести до веће заинтересованости саме мађарске заједнице за куповину, односно конзумирање ових “производа” – сматра Корхец.

Према његовим речима, нема ништа лоше у томе да део Стратегије чини и кодекс новинарских вредности, који је, како каже, припремљен на основу кодекса који се користе на другим јавним сервисима.

Стратегију је испратило доста негодовања, махом мањих мађарских странака, које су се већ обраћале премијеру Србије, али и дела мађарске интелектуалне елите. Критике, међутим, нису уродиле плодом.

Председник Грађанског савеза Мађара Ласло Рац Сабо истиче да, „ако једна група узима у своје руке све, онда ту нема слободе већ је на делу диктатура”.

– Овај документ говори о томе како је једна група може узети штампу у своје руке. То није добро јер у време када се прича о демократији и о ослобађању штампе од цензуре, овде се дешава баш супротно – сматра он.

Такође, члан Савета из редова Лиге социјалдемократа Војводине Тибор Ваш сматра да је усвојена медијска стратегија „један од највише поражавајућих докумената које је Национални савет Мађара усвојио у своју годину и по постојања”.

По његовој оцени, усвојена стратегија у неким елементима превазилази и „Милошевићеве ‘храбре’ потезе према новинарству”, а поводом усвајања овог документа требало би да се изјасне и новинарска удружења.

Према мишљењу Јаноша Хаџија, члана Савета из удружења „Хументис”, стратегија је предимензионирана и у њој није наведено из којих пара ће се финансирати њено спровођење.

– Стратегија се исцрпљује у дискусији о садашњем стању мађарских медија у Војводини, а о будућности нико не зна ништа – сматра Хаџи, додајући да је идеја о целодневном радијском и телевизијском програму на мађарском језику лепа, али да за реализацију такве идеје треба веома много новца.

П. Клаић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси