Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лалић: Победа притиска јавности и признање грешке власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2020.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Одбачена кривична пријава против новинарке портала Nova.rs

Лалић: Победа притиска јавности и признање грешке власти

Основно јавно тужилаштво у Новом Саду одбацило је кривичну пријаву против новинарке портала Nova.rs и чланице Управног одбора Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ане Лалић, потврђено је у одговору тужилаштва том удружењу.

Наиме, у мејлу у ком Тужилаштво одговара на питања удружења на основу чега и зашто још увек процес против Лалићеве траје, иако је и из самог Кризног штаба стигла потврда чињеница које је новинарка изнела у спорном тексту, наведено је да је пријава којом се она терети да је изнела неистине о недостатку заштитне опреме у Клиничком центру Војводине и тиме наводно ширила панику, одбачена још 20. априла, те да је званично решење послато адвокатима одбране.

– Усхићена сам и колико год сам мислила да ме није страх, признајем да ми је лакнуло. С једне стране, желим да верујем да је разум победио у овој земљи. Међутим, ово не могу да видим као победу разума, јер до тога није смело ни да дође. Ово је само победа притиска јавности, и својеврсно признање грешке коју је ова власт факат учинила, оног момента када је донела ону скарадну уредбу о монополу на информисање који се додељује Кризном штабу, и одлучила да хапси новинаре. Наравно да ми је драго што ми више не прети робија, а са друге стране ми је помало и жао што нећу добити прилику да на суђењу чујем кога сам ја то уплашила и као и што нећу имати прилику да изнесем све своје доказе који нажалост потврђују да сам итекако била у праву, каже Ана Лалић за наш лист.

Она је јуче за Данас најавила да ће за сведоке одбране позвати доктора Кона и министра здравља Лончара, који су у протеклих неколико дана на конференцијама Кризног штаба изјављивали да заштитне опреме у почетку пандемије заиста није било у здравственим установама, али да су тада донели одлуку да је боље да јавност за то не сазна, и тиме практично потврдили писање Лалић.

Она додаје да је мејл из Тужилаштва за сада једина потврда да је случај одбачен, јер званична документа још нису стигла на адресу њених бранилаца.

– Заиста бих волела да у обавештењу које је послато мојим адвокатима стоји и објашњење зашто је Тужилаштво одустало од поступка, као што бих волела да знам и зашто је, на првом месту и покренут поступак, закључује Лалић.

Ана Лалић приведена је почетком априла када је на порталу Нова.рс објављен њен текст у коме је писала да особље у Клиничком центру Војводине нема довољно заштитне опреме за рад са пацијентима оболелим од корона вируса. Кривичну пријаву против ње поднело је руководство КЦВ, за кривично дело изазивања панике и нереда из члана 343. Кривичног законика, као и јер нарушава углед те здравствене установе.

Митић: КЦВ имао довољно опреме

На питање да прокоментаришу кривични поступак против новинарке Ане Лалић после изјаве епидемиолога Предрага Кона да у почетку епидемије није било довољно заштитне опреме, помоћник директора Клиничког центра Војводине професор Игор Митић изјавио је да та установа на време била снабдевена са довољно заштитне опреме и додао да су од ковид-19 оболеле само две медицинске сестре из те установе и то после контаката ван болнице. То потврђује, додао је, да су сви запослени од почетка били добро заштићени. На питање да ли ће сведочити у евентуалном поступку против ове новинарке, Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, додао је да ће се одазвати сваком позиву државних органа. Р. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси