Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворена сезона лова: Јесу ли новинари једини проблем?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2020.

Извор: www.radiokim.net

Отворена сезона лова: Јесу ли новинари једини проблем?

Становници Косова се поводом својих проблема све ређе обраћају надлежним институцијама јер тамо често наилазе на неразумевање, па своје муке деле са новинарима. Међутим, трећи напад на медијске раднике током само једног месеца оставља утисак да су новинари једини проблем комплетног друштва, али и једини проблем српских и косовских институција.

За непуних месец дана на Косову на мети напада су се нашла три медија. Најпре је уредница портала КоССев Татјана Лазаревић приведена на новинарском задатку, затим је екипа РТВ Ким узнемиравана приликом снимања прилога у Кузмину, а недуго после тога догодио се и физички напад на директора РТВ Пулс Ненада Миленковића.

Миленковић је у телефонској изјави за РТВ Ким рекао да су напади на новинаре све учесталији, те да је он лично жртва по трећи пут.

„То показује колико су новинари заштићени, а мислим да нису уопште. Напади се и даље дешавају, а ја сам жртва не по први, већ трећи пут. Жалосно је што су ме напали српски батинаши и што се све десило испред зграде српске Општине Косовска Митровица, где нико није прискочио у помоћ, нити позвао полицију. Мислим да то говори пуно о тој општини и томе у каквим условима она функционише“, објаснио је Миленковић, додајући:

„Након напада остаје страх, али напади нас неће поколебати да наставимо са својим послом, што бих препоручио свим медијским радницима“, казао је он.

Ситуације са којима се новинари у последње време суочавају само показују „колико је труло косовско друштво и колико систем не штити никога, па ни новинаре“, казала је уредница информативног програма на РТВ Ким Зорица Воргучић.

„Владају бахатост, безобразлук и сила јачег. То се показало и у ова три случаја која смо имали у протеклих месец дана, а то су хапшење новинарке на терену, фотографисање и претња нашој телевизијској екипи и последњи, јучерашњи инцидент у коме је претучен колега Ненад Миленковић“, казала је Воргучићева.

Новинарка Анђелка Ћуп сматра да целокупна ситуација са новинарима оставља утисак да су „новинари једини проблем комплетног друштва, али и једини проблем свима, и српским и косовским институцијама“.

„Ово што се јуче десило, у сред дана, испред зграде једне институције, претући човека, а да полиција није пронашла починиоце, је заиста невероватно. Не разумем се у рад полиције, али нам вређа интелигенцију. Ја заиста не знам да ли смо ми, новинари, једини криви за све што се дешава или је ово све политички оркестрирано. Бојим се да је ово друго, а то је веома опасно. Занимљиво је да медији који раде на северу, осим једног, нису били на лицу места као што су знали да буду у неким другим, врло чудним, ситуацијама“, казала је Ћуп.

Воргучићева подсећа на мисију новинара, на то да је њихова снага у микрофону и оловкама.

„Оно што новинари могу да раде јесте да извештавају о догађајима који их окружују, о проблемима које прате ово друштво“, додала је Воргучићева.

Ћуп је додала да немили догађаји делују забрињавајуће и застрашујуће на новинаре.

„Претпостављам да се млади новинари све више боје да иду да раде, путпуно их разумем. Позивам колеге да буду солидарне, а све институције да одрегаују. Није довољна реакција у виду саопштења“, навела је Ћуп.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић сматра да су напади на новинаре недопустиви, јер представљају „напад на слободу јавне речи, на слободу изражавања, демократију, као и на све оне вредноси за које се нормална друштва залажу“.

„Ми, као удружења, увек реагујемо и шаљемо јасну поруку колегама да нису сами и да неће остати сами, већ да сви морамо да будемо солидарни и да јасно ставимо до знања силеџијама, батиншима, и разним центрима моћи који нападају новинаре, да ми нећемо пристати да живимо и радимо у друштву у ком је насиље нормална ствар, и да се не сме толерисати“, поручио је Ничић и позивао све колеге да пријављују случајеве напада, да прате процесе и да инсистирају на правди, а невладине организације да активније реагују у случајевима напада на новинаре.

ОЕБС осудио напад на директора РТВ Пулс

Шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату и представник ОЕБС-а за слободу медија у Бечу Харлем Дезир, оштро су осудили јучерашњи напад на власника РТВ Пулс Ненада Миленковића, који се догодио испред зграде општине у Косовској Митровици.

„Кључни елемент демократског друштва је могућност да новинари слободно извештавају о догађајима који су у интересу јавности. Посебно је забрињавајуће када су новинари физички нападнути“, рекао је шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату.

„Оштро осуђујемо овај физички напад на директора РТВ Пулс Ненада Миленковића. Насиље над новинарима је неприхватљиво и не би га требало толерисати“, навео је Дезир.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси