Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зорана Михајловић: Медији у Србији су слободни онолико колико желе да буду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2020.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Министарка саобраћаја поводом Светског дана слободе медија

Зорана Михајловић: Медији у Србији су слободни онолико колико желе да буду

Медији, уредници и новинарке и новинари у Србији, али и широм света, данас су слободни ни мање ни више него баш онолико колико сами желе да буду слободни, наводи за Данас Зорана Михајловић, министарка саобраћаја и грађевинарства, поводом Светског дана слободе медија 3. маја.

Она у писаној изјави за наш сајт указује да медији, новинарке и новинари могу и треба да буду слободни да сами одлуче какву уређивачку политику желе.

„Могу да буду слободни које идеје и идеологије желе да промовишу. Могу да буду слободни и на који део нашег друштва желе да имају утицај. Могу слободно да промишљају какву будућност желе. Једину слободу коју не би смели да имају је она слобода према чињеницама. Чињеница морају да се држе уколико, желе истинито да информишу јавност. Све друго и није новинарство“, оцењује министарка Михајловић.

Данас у време друштвених мрежа, вирусне брзине ширења вести и лажних вести, сматра она, није нимало лако бити новинарка и новинар. Није нимало лако, додаје, министарка, препознати и држати се чињеница.

„Ни у Србији, ни било где на нашој планети. И у овом и оваквом времену честитам свим новинаркама и новинарима Светски дан слободе медија са жељом да се боре и чувају своју слободу и да никад не забораве да се држе чињеница“, поручује министарка.

С друге стране, саговорници Данаса из медијског сектора сматрају да је слобода медија у последњих неколико година знатно угрожена, али да постоји мали број медија који се бори за професионално новинарство.

Према њиховим речима, пандемија корона вируса, односно ванредно стање уведено због тога у Србији, додатно је допринело угрожавању степена слободе медија и нарушавању положаја новинара у земљи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси