Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанићев одговор СУБНОР-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2011.

Извор: www.rts.rs

Тијанићев одговор СУБНОР-у

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић одговорио је на писмо СУБНОР-а у којем та организација најављује да ће бојкотвати претплату "уколико се појаве садржаји који прљају антифашистичку борбу".

Господо,

Ваше оптужујуће писмо на рачун РТС-а није написано партизанском, патриотском руком. То је првокласан комунистички памфлет написан у најбољој традицији поратне идеолошке азбуке. Све је унутра: недоказане оптужбе, строге пресуде, претња масовном одмаздом поткрепљена грдним нетачностима.

Да не радимо ништа друго сем што сваке године, откад водим ову кућу, приказујемо целокупну серију "Отписаних" - уз брадате претње "равногораца", што личне, што политичке, што медијске, било би то довољно да све ваше оптужбе падну. Да не испраћамо сваког народног хероја на онај свет некрологом у Дневнику, ви бисте били у праву.

Да наше камере нису на сваком полагању венаца мртвима који су били бољи од другова који су их надживели, можда бисте били у праву. Да са особитим уживањем не преносимо московску војну параду на дан тријумфа над фашизмом, имали бисте моралну предност. Е, немате је.

Не сматрам часним да се овако прозван, оптужен, лишен пертли и каиша, легитимишем и исповедам којој Србији нагињем. Левој или десној? Небеској или земаљској? Западној или Источној? Клањам ли се успомени Стјепана Филиповића или Николе Калабића? Мислим да је то сваком добронамерном грађанину јасно.

Ништа у вашој прошлости или садашњости не даје вам за право да грубо интервенишете у уметност било које врсте. Укључивши домаће телевизијске серије. То сте једном пробали и нисте прошли добро.

Протестујете што је у једној епизоди "Село гори" један сељак поверава другом да је његовог оца убио партизан?! Па шта? Тврдите ли да никада ниједан партизан није убио ниједног српског домаћина? Наравно да сте паметнији од овакве тврдње. Али, баш зато што сте паметни, ви тражите да се о томе не говори, не пише и не снима. У томе сте, ипак, отишли незамисливо далеко.

Једноставно говорећи, ви пишете отворени протест против нове серије РТС, која још није написана а камоли снимљена. Ви унапред знате, ја још нисам добио текст те серије, да се она "безочно и прљаво, у функцији пронацистичких колаборационистичких снага обрачунава са НОБ"?!

Одакле вам таква вредносна "аконтација" још неснимљене серије? Одакле вам информација шта снимамо? Одакле вам пресуда? Одакле вам историјски октроисана моћ да одређујете шта да приказује и шта да мисли медијски Јавни сервис Србије?

Одакле вам силина да претите неплаћањем претплате кад је није увео РТС него српски закон? Јесте ли ви изнад закона?

Пишем вам одговор са пуно деликатности и пуно разумевања за вас и вашу прошлост. Да није тако, на вашу тврдњу да сте услед - "високог морала" - стрељали своје саборце због "узете јабуке, струка лука, вуненог шала..." могао бих да одговорим како је београдско Дедиње и данас препуно споменика највишег морала партизана који су надживели своје непријатеље, али и много својих сабораца.

Ера апсолутних и вечних истина је завршена. Узалуд су покушаји да се такво време врати на основу резултата било чијег "минулог" рада. Црвеног или црног.

Генерални директор РТС-а

Александар Тијанић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси