Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор новинара "Недељника" Чедомиру Јовановићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 05. 2020.

Аутор: Вељко Миладиновић Извор: Недељник

Одговор новинара "Недељника" Чедомиру Јовановићу

Не волим много телефонске позиве усред ноћи, посебно не оне шаљиве позиве, мада “оптужио те Чеда Јовановић да радиш за Службу” не бих нашао духовитим ни у по бела дана, а камоли у пола ноћи. У сваком случају мислио сам да је глупа шала колега из редакције, али испоставило се да није била.

Чедомир Јовановић је заиста на Твитеру, у 22.04 објавио: “Такође, распитајте се ко је новинар који је обрадио књигу Горана Живаљевића за ‘Недељник’, пошто се ту крије и одговор одакле се јавља таква особа да лаже и некога оптужује”.

Дакле, реч је о књизи и исповести Горана Живаљевића, некадашњег заменика директора БИА, чије је делове Недељник објавио у актуелном броју. Чедомир Јовановић је осетио потребу да демантује неке наводе из књиге – конкретно да је тражио од БИА да се прислушкују телефони Војислава Коштунице и људи око њега и некако у ту причу уплео Недељник, где сам ја потписан као приређивач текста.

Да не буде забуне, приређивање текста је уређивачки процес, “обрада књиге” је можда термин из неких других делатности.

Реч је о књизи коју је издала највећа издавачка кућа код нас и коју је најавила још у прошли четвртак, а књига се појавила у продаји у понедељак, дакле три дана пре него што ће изаћи у Недељнику. Недељник је од издавача добио право да први пренесе делове књиге, што смо искоритили имајући у виду да је реч о прилично ексклузивном материјалу – прича под именом и презименом некадашњег заменика директора БИА, који је бај д веј тамо постављен у време Зорана Ђинђића и док је Чедомир Јовановић био “на власти”.

Аутора књиге не познајем, а да то још једном буде јасно – реч је о приређивању текста, а не о ауторству над текстом или интервјуом.

Мало сам се, дакле, распитао о себи и нисам нашао апсолутно ништа што би дало одговор “одакле се јавља таква особа да лаже и некога оптужује”.

На срећу, Јовановић није остао недоречен: “Ради се о новинару у цивилу, који је јавно, на суду, признао да је текстове против мене писао и лажи износио по налогу Радета Булатовића, чији је сарадник и дошуник био.”

Опет сам се мало распитао о себи и дошао до сазнања да НИКАДА нисам био на суду, па ето ни поводом неких текстова, лажних или истинитих, о Чедомиру Јовановићу. А ни Радета Булатовића не познајем. Заправо сам новинарством почео да се бавим при крају његовог мандата на челу БИА, као клинац од непуне 23 године, а у тим првим годинама сам углавном писао (учио да пишем) текстове о спорту и репортаже.

Дакле, потпуна (и проверљива) лаж, коју је Јовановић објавио на Твитеру.

И када бисмо то ставили на страну, остаје питање одакле уопште уплитање Недељника у ову полемику.

Недељник није једини медиј који је пренео то што је Чедомир Јовановић демантовао. Пошто је материјал обиман, ми смо се усредсредили на период док је био други човек БИА, а делове у којима он помиње Чедомира Јовановића нисмо истицали у први план, као неки други медији.

Ако би могло пластично да се објасни: замислимо да је некадашњи директор ЦИА објавио књигу, а Њујорк тајмс добио право да пренесе делове, и да неко због тога нападне – Њујорк тајмс. Делује потпуно бесмислено, а верујем да би и Комерсант или Правда једнако прошли без етикета и прозивки када би пренели делове књиге заменика шефа КГБ.

Свако ко је икада сарађивао са Недељником зна да је било довољно да се јави и да затражи могућност да одговори на било шта што је о њему речено у нашем листу и да би то било омогућено, чак бисмо га и подстакли на то.

Једно извињење и, рецимо, уклањање твита бесмисленог и увредљивог садржаја најмање је што се може очекивати. Заправо, најмање што би било пристојно.

Или да видимо како то изгледа ићи на суд са Јовановићем…

Вељко Миладиновић, новинар Недељника

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси