Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нико не зна како је РЕМ израчунао да је СЗС заступљенији у медијима од СНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2020.

Аутор: Ненад Нешић Извор: Н1

Нико не зна како је РЕМ израчунао да је СЗС заступљенији у медијима од СНС-а

После извештаја РЕМ-а о заступљености политичких странака у медијима током предизборне кампање за период од 11. до 15. маја у коме стоји да је СЗС добио највише простора, отворило се питање по којој методологији је РЕМ рачунао то време и да ли је било намерних манипулација.

На сваком телевизору у Србији види се шест националних емитера, али у шта смо то гледали кад нисмо видели оно што је РЕМ-у очигледно - да је у предизборном програму опозиција заступљенија од власти?

Посалник СНС-а Владимир Орлић казао је синоћ у Пресингу да је "ноторна чињеница" да у Србији данас имате медијске услове какве никада нисте имали.

"И то што каже БИРОДИ који је члан стручног тима Драгана Ђиласа. Знате шта, не занима ме превише, али ме занима шта каже тај РЕМ, статистика тог РЕМ-а шта каже - да СЗС тренутно у предизборном програму има 15 одсто, а комплетна листа Александар Вучић има девет, и сад ми неко каже да је то за нас погодније, па није, ево ваша телевизија шта су рекли, мени не смета, да код вас тај СЗС има четири или пет пута више времена него наша листа", рекао је Орлић.

Тачно је, међутим, да је РЕМ просто сабрао оно што се због доступности броју гледалаца не може сабирати - укупно време предизборног програма кабловских телевизија Н1 и Нове С, које не виде сви, са телевизијама које имају националну фреквенцију.

Који су мотиви РЕМ-а да прибегне оваквим методолошким егзибицијама може се претпостављати, пише Цензоловка, али контатује да је извесно да је РЕМ у овом случају прибегао "сабирању баба и жаба, па је из просека тог збира добио биће бабжаб, непостојеће исто као и равномерна заступљеност опозиционих политичких опција у програмима електронских медија".

Друго, Н1 од јутра до мрака емитује искључиво информативни програм, што је код других телевизија само један сегмент програма, а упркос редовним позивима, представници власти годинама одбијају гостовања у нашем програму. И ове чињенице је РЕМ искористио у свом извештају како би смањио јасну несразмеру у програмима телевизија са националном фреквенцијом које фаворизују власт.

Политиколог Бобан Стојановић поручује да "особи која је смислила такву методологију за извештавање РЕМ-а треба доделити докторат политичке пропаганде".

"Да тако изврнете стварност то је невероватно", оцењује Стојановић.

Треће, уколико представник власти помене име неког представника опозиције, заступљеност у медијима мери се тако да она иде у прилог споменутог - неважно да ли је контекст негативан, позитиван или неутралан.

Зоран Гавриловић из БИРОД-ија каже да проблем јесте то што се не мере тоналитети. "Они да раде такве анализе, као што ми радимо, показали би да то што Н1 има пуно времена јесте добра ствар, јер се посвећује пажња најважнијем догађају у овом делу године", истиче он.

Портал Цензоловка је због последњег мајског извештаја, упутио РЕМ-у седам питања у вези са, најблаже речено, спорном методологијом. Одговор који су добили гласи: "Сматрамо да није целисходно да се на било какав начин својим одговорима укључимо у јавну полемику о улози Регулаторног тела, већ да, колико је год могуће више, радимо свој посао на најбољи могући начин и тиме допринесемо остваривању циљева за које се, верујемо, и ви залажете".

За крај ево и података РЕМ-а из прве половине марта о заступљености политичких актера и листа на свакој од телевизија са националном фреквенцијом понаособ.

Други дневник РТС-а листа "А. Вучић – За нашу децу" 10 минута и 10 секунди, Савез за Србију минут и 13 секунди, а у дневнику Пинка листа "А. Вучић – За нашу децу" 20 минута и 39 секунди, Савез за Србију ни секунд.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси