Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како се бира генерални директор РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2020.

Аутор: Сњежана Миливојевић Извор: Данас

Како се бира генерални директор РТС-а

Управни одбор Радио-телевизије Србије одлучио је 5. маја да распише јавни конкурс за именовање генералног директора. Како је јавност за то сазнала?

Истога дана Управни одбор послао је саопштење медијима, па су већ следећег дана осванули наслови да је овај конкурс расписан.

Пуне три недеље касније конкурс још није објављен тамо где према Правилнику о поступку и условима избора именованих лица (члан 3) пише да би требало да буде: у једном високотиражном дневном листу, на сајту РТС-а и у Службеном гласнику Републике Србије.

Нисам претраживала високотиражне дневне новине, али јесам друга два извора. После доношења одлуке објављено је 13 бројева Службеног гласника а ни у једном од њих није и поменути конкурс.

На сајту РТС-а нема нових конкурса, последњи позив за нове послове је из октобра 2019. године. Сајт РТС-а је, иначе, зачуђујуће неажуриран за једну медијску кућу у дигитално доба. Записници са фебруарске и мартовске седнице УО стављени су тек пре дан-два, а сваки садржи само дневни ред и списак усвојених одлука.

Када би УО поштовао прописане рокове, читава процедура именовања новог генералног директора требало би да се заврши за три месеца.

Овим темпом, записник са седнице одржане 5. маја могао би бити објављен пошто избор већ буде завршен.

Када конкурс буде објављен, кандидати ће имати 30 дана за пријављивање, па је три недеље за путовање одлуке из просторија Управног одбора до сајта РТС-а прилично дуго времена.

Уз то, ово кашњење од три недеље је само наставак кашњења које је већ трајало три месеца.

У Правилнику о поступку и условима избора именованих лица (члан 6) пише да се одлука о расписивању конкурса доноси три месеца пре истека мандата. Конкурс је, дакле, требало да буде расписан још 5. фебруара.

Није познато шта је УО спречило да своју обавезу испуни на време. Уколико је на седници и образложено зашто се не поштују прописана процедура и рокови, јавност о томе ништа не зна.

Јасно је, међутим, зашто је седница УО одржана 5. маја. Тога дана истекао је период на који је изабран генерални директор. Мандат би му престао по сили закона па би, његовим последњим радним даном, РТС остао без директора.

То је избегнуто јер је новом одлуком УО садашњи генерални директор постао вршилац дужности.

Тај статус постоји због тога да би се континуитет у раду сачувао у случајевима ранијег престанка мандата. Нема баш смисла привременим статусом продужавати некоме мандат после његовог регуларног завршетка.

УО је дакле морао да 5. маја донесе одлуку да би њом изабрао старог а не новог директора.

Чланови УО су већ на седници 30. јануара сигурно знали да рок за покретање изборног поступка истиче за пет дана. Тога дана одржали су чак две електронске седнице али ни на једној од њих то није била тема.

Записници са ових седница имају само по једну тачку дневног реда и по једну реченицу.

На једној од њих су усвојене измене Правилника о поступку и условима избора именованих лица. Пошто не пише шта је у Правилнику мењено, могуће је да су измењени рокови, можда процедура за избор или све то заједно.

То би, такође, требало да буде јавно доступна информација, а УО би имао обавезу да је саопшти.

Међутим, на сајту и даље стоји стари Правилник, односно текст усвојен 14. 2. 2017. Ако је правилник мењан 30. јануара, ваљда би до 25. маја на сајту требало да буде тај текст, чак и да није реч о медијској кући за коју су правовремене и поуздане информације обавеза.

Поред тога, чланови УО сигурно су били свесни да је рад медија, посебно РТС-а, главни узрок незадовољства изборним условима и један од разлога дуге политичке кризе која претходи парламентарним изборима 2020. Била је то, дакле, добра прилика да се поштовањем процедуре одупру политичким злоупотребама и рушењу угледа РТС-а.

И да подстакну ширу друштвену дебату о развоју РТС-а и квалитетима особе која би на челу куће могла да заустави његово пропадање.

Конфузију око конкурса наставио је председник УО Владимир Вулетић, који је у недавном гостовању у програму НоваС, успут и рутински, потврдио да је конкурс расписан и да ће ових дана бити објављен. Новинарка се није сетила да пита како се то расписује необјављени конкурс.

Или зашто УО о својој одлуци истог дана шаље саопштење медијима али је не објављује тамо где она производи правно дејство? И зашто се кршењем процедуре угрожава углед, аутономија и несметано функционисање руководства куће?

Не бих све ово писала нити се оволико бавила процедуром да није било једног текста из британског Гардијана о могућности да се избор новог директора ББЦ-ја продужи због епидемије корона вируса. ББЦ, такође, бира генералног директора, тамо је процес почео у јануару када је садашњи директор Тони Хол најавио да ће са функције одступити овог лета.

Први круг селекције већ је обављен, зна се који су кандидати ушли у ужи круг и шта је баш њих квалификовало, али се чују гласови да је многе епидемија спречила да учествују.

О новом директору увелико се разговара зато што је реч о једном од најважнијих послова у медијском свету.

Поређење РТС-а и ББЦ-ја увек је неумесно, али у овоме има нешто оправдано: посао директора јавног сервиса је најважнији медијски посао у свакој демократској земљи.

Ауторка је професорка Факултета политичких наука

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси