Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Друштвене мреже препуне теорија завера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Друштвене мреже препуне теорија завера

Уредник портала Фејкњуз трагач (Fake News) Стефан Јањић изјавио је да су друштвене мреже препуне различитих врста теорија завере и додао да „теоретичари завере по обичају знају веома мало о науци, али веома много о триковима пропаганде“, с циљем прикупљања политичких поена.

„Све чешће такве идеје промовишу и поједини политички актери, што свакако отвара питање манипулација јер је неретко у питању свесно обмањивање грађана ради задобијања њихових гласова“, рекао је Јањић за Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

Према његовим речима, њихови текстови и видео клипови постају све занимљивији, визуелно су добро упаковани, а реторички изузетно примамљиви и убедљиви, конструисани тако да се што лакше памте и препричавају.

„Нико од нас нема времена ни капацитета да проверава сваку теорију завере на коју наиђе, али би основна медијска писменост подразумевала да са великим опрезом анализирамо сваки садржај који нуди лака решења, брзе одговоре, мисионарски приступ и ‘отварање очију'“, казао је Јањић.

Он је препоручио да себи поставимо следећа питања: Има ли смисла ово што сам прочитао/погледао? Постоји ли могућност да иза овог садржаја стоји неки финансијски или политички интерес? Разумем ли се довољно добро у тему о којој овај садржај говори? Какве емоције овај садржај провоцира у мени?

„Треба водити рачуна о томе да скептицизам не прерасте у цинизам, да нас не доведе до закључка ‘сви лажу’, јер је та врста крајности једнако погрешна и наивна као и крајност ‘сви говоре истину'“, упозорио је Јањић.

Комуниколошкиња Јелена Клеут оценила је да није чудно да у предизборној кампањи неке странке теоријама завере покушавају да сакупе политичке поене.

„Актуелне су теме које се односе на ‘5Г мрежу’ и мигранте, а у деловима се појављују и оне у вези са корона вирусом и вакцинама. То је изразито опасно по друштво јер када се ове теме кандидују у јавној арени током изборне утакмице, оне добијају додатни легимитет. По принципу, једни нуде економски опоравак, други нуде останак младих, трећи нуде правну државу, а ето, четврти нам нуде раскринкавање тајног договора или неке уроте“, навела је Јелена Клеут.

Према њеним речима, десни популизам је омогућио ширење теорија завера и обезбедио да се завере са маргине јавне сфере помере ка центру.

Оценила је да теорије завере служе да политичари конструишу непријатеље и помере фокус политичке кампање.

Додала је да теорије завере живе и шире се у времену пост-истине, где људи немају поверења у државне органе, образовне и научне центре, па ни у новинаре и медије.

„За то што им се не верује су делимично сами криви, јер су закукуљили језик, затворили се у своје куле од слоноваче, приближили се моћницима уместо да се приближе грађанима. То је онда омогућило да сумња која је потребна и у науци и у новинарству, али која настоји да на чињеницама и рационалном просуђивању ствара знање, постане безмало изједначена са ирационалном сумњом коју нуде теорије завере“, рекла је Јелена Клеут.

Додала је да су покушаји да се теоретичари завере одврате од својих теорија врло тешки због основног постулата који гласи „пошто нема довољно информација, значи да је у питању завера“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси