Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Slobodan Krstić - „Caribrodski hram košarke“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

21. 10. 2020.

Autor: M.D. Izvor: UNS

Monografija povodom 75 godina košarke u Dimitrovgradu

Slobodan Krstić - „Caribrodski hram košarke“

Novinar i dugogodišnji član UNS-a Slobodan Krstić objavio je monografiju „Caribrodski hram košarke“, pripremljenu povodom 75 godina košarke u Dimitrovgradu.

Kao hroničar koji se trudi da mu ništa ne promakne u listanju istorije košarke u Dimitrovgradu (koji se do 1950. godine zvao Caribrod) Krstić posebno izdvaja činjenicu da je dimitrovgradski klub jedan od prva četiri košarkaška kluba u Jugoslaviji.

Uz beogradsku „Crvenu zvezdu“, zagrebačku „Slaviju“ i riječki „Torpedo“, košarkaški klub u Dimitrovgradu zvanično je registrovan početkom maja 1945. godine. Prva košarkaška lopta doneta je u Caribrod iz Sofije 1942. godine. Košarka je tako dobila svoje mesto u sportskom životu Dimitrovgrada i kod mladih postala jedan od omiljenijih sportova.

Autor monografije Krstić ističe da su na stotine mladih Dimitrovgrada tokom 75 godina postojanja košarkaškog kluba, negovali sportske veštine i viteštvo, ali i drugarstvo, prijateljstvo i ljubav prema sportu. Za njih je izgradnja i opremanje sportske dvorane u gradu, bila novi podstrek i mogućnost da košarka bude omiljeni sport i deo istorije jugoslovenske i srpske košarke.

Izdavači ove monografije su Košarkaški klub u Dimitrovgradu i gradski Sportski centar.

Autor monografije „Caribrodski hram košarke“ je poznati niški novinar, publicista i teatrolog. Za Dimitrovgrad ga vezuju detinjstvo i gimnazijski dani, odakle je otišao u Beograd i diplomirao u prvoj generaciji na Fakultetu političkih nauka.

Dobitnik je Specijalne nagrade UNS-a „Žika M. Jovanović“ za knjigu „Novine i novinari“, a za više desetina do sada objavljenih dela nagrađivan je na sajmovima knjiga. Izuzetno je bila zapažena njegova knjiga „Niški liberali u jugoslovenskoj političkoj zbilji“ (1990).

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

22.10.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 08:16

BRAVO KRLE!

Svima koji se odluče da pišu monografije, preporučujemo da prv0 prelistaju ovu Krsti'evu i vide kako se to radi. Dimitrovgrad i wegovi ko[arkaši zaslužili su da dobiju ovakav "spomenar" posvećen 75.godišnjici postojanja njihovog kluba, jednog od prva četiri osnovana još daleke 1945.godine.Inače, pored autora Krstića, pohvale zaslužuju i Srđan Nikolić za likovno-grafičku opremu, kao i niški "Pelikan print" za kvalitetnu štampu monografije. Ovo je značajan doprinos ne samo očuvanju sećanja na ljude i dogašaje koji su ispisivali istoriju sporta u Dimitrovgradu i Srbiji.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi