Naslovna  |  Šta radimo  |  Događaji  |  Pomozite izgradnju Novinarske kuće Pere Todorovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji

Izvor: UNS

Pomozite izgradnju Novinarske kuće Pere Todorovića

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa opštinom Smederevska Palanka i Zavičajno turističkim udruženjem "Vidovača" iz Vodica 2008. godine pokrenulo je zajedničku akciju izgradnje Novinarske kuće Pere Todorovića.

Do sada su podignuta dva nivoa kuće i izlivene tri ploče, postavljena je krovna konstrukcija i kuća je pokrivena.

Novinarska kuća služiće kao zavičajna biblioteka, prostor za etno izložbe i čuvanje etno zbirki, mesto održavanja novinarskih skupova i sedište zavičajnog društva “Vidovača”. Ona treba da postane i značajna lokacija za razvoj turističke ponude ovog kraja.

Priključite se našoj akciji

 UNS poziva sve koji žele da se pridruže akciji i donacijom u novcu ili građevinskom materijalu pomognu izgradnju spomen-doma novinaru, publicisti i piscu koji je svojim radom unapredio novinarstvo i strukovnu novinarsku organizaciju.
Novac za obnovu kuće Pere Todorovića možete uplatiti na žiro račun broj 170-30003646007-48 kod Unikredit banke, svrha uplate: Pera Todorović.

Za dodatne informacije obratite se generalnom sekretaru UNS-a Ninu Brajoviću na telefon 063 315 246, mejl nino.brajovic@uns.rs ili Miodragu Zagorčiću, predsedniku Zavičajno-turističkog udruženja "Vidovača" Vodice, na telefon 064 830 44 00.

Oni su već podržali našu akciju

UNS-ovoj akciji svojim donacijama do sada su pomogli „Knaufinsulations d.o.o.“ koji je poklonio 200 metara kvadratnih termoizolacionih ploča, „TKK“ je obezbedio TK pur penu za lepljenje termoizolacije, „Potisje“ iz Kanjiže nam je doniralo 5500 crepova i 3750 podnih ploča, “Lafarž” iz Beočina 16 tona cementa , “Titan Kosjerić” 6 tona cementa i  fabrika cementa “Holcim d.o.o” 5 tona cementa.

Industrija građevinskog materijala “Igma” iz Uljme pomogla je sa oko 15.000 komada pune opeke, JP “Srbijašume” doniralo je 25 kubika drvene građe, a špeditersko preduzeće “Transportšped” akciju je podržalo besplatnim prevozom građevinskog materijala.

Ko je bio Pera Todorović

 Novinar Pera Todorović (1852 - 1907) rođen je u selu Vodice kod Smederevske Palanke. Bio je jedan od najznačajnijih novinara, polemičara, književnika, prevodilaca i političara na razmeđu dva veka.

Njegovo delo se po mnogo čemu može smatrati začetničkim: Godine 1889. osnovao je "Male novine" - komercijalni list " koji je imao tiraž i do 30.000 primeraka.

Todorović je u srpski žurnalizam uveo mnoge inovacije - feljtonistiku, romane u nastavcima i zanimljive priloge koji su razbijali tadašnje krute novinarske šablone i osvajali publiku. Nabavio je tada najnovija slova tipa TAJMS da bi njegove "Male novine" podsećale na čuveni londonski list, a bio je i preteča prodaje oglasnog prostora u štampi.

Uz spisateljski rad Pera Todorović je bio i prethodnik modernog izdavaštva. Prvi je priredio i izdao dela Svetozara Markovića. Pokrenuo je 16 listova i časopisa među kojima su „Straža“, „Rad“, „Samouprava“, „Ogledalo“.

Bio je prvi ratni reporter. U srpsko-turskom ratu sačinio je našu najbolju ratnu hroniku „Dnevnik jednog dobrovoljca“ (1876).

Bio je jedan od najosuđivanijih srpskih novinara toga vremena- zbog svojih tekstova proveo je pet godina u izgnanstvu, 20 puta je zatvaran i hapšen. Bio je osuđen na smrt, ali je pomilovan.

Pera Todorović je jedan od inicijatora obnavljanja Srpskog novinarskog društva, preteče UNS-a, posle Timočke bune. Od 1891. do 1893. godine bio je drugi po redu predsednik Srpskog novinarskog društva, posle Laze Kostića.

Povezani tekstovi:

- Nagrada za feljton uručena Jovanki Simić (VIDEO), 9. maj 2019. godine

- Jovanka Simić dobitnica nagrade „Pera Todorović“, 7. maj 2019. godine

Odata pošta velikanu srpskog novinarstva Peri Todoroviću, 2. maj 2019. godine

- Konkurs za novinarsku nagradu „Pera Todorović“ za feljton, 8. april 2019. godine

- Sećanje na Peru Todorovića, 3. maj 2018.

-Milorad Đoković dobitnik prve Nagrade „Pera Todorović“ za feljton, 15. maj 2017.

- Branislav Jovanović dobitnik plakete "Pera Todorović", 13. maj 2011.

- "Igma" a.d. donirala opeku za izgradnju spomen kuće Pere Todorovića, 10. maj 2011.

- "Lafarž" donirao cement za izgradnju spomen kuće Pere Todorovića, 14. april 2011.

- Nino Brajović dobitnik plakete "Pera Todorović", 11. maj 2010. godine

- UNS na grobu Pere Todorovića, 6. maj 2010. godine

- "Potisje Kanjiža“ pomaže akciju obnove kuće Pere Todorovića u Vodicama, 29. april 2010. godine

- UNS nastavlja akciju izgradnje spomen kuće Pere Todorovića, 5. oktobar 2009. godine

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi