Naslovna  |  O nama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

O nama

UDRUŽENjE NOVINARA SRBIJE (UNS) je najveća i najznačajnija asocijacija profesionalnih novinara u Srbiji i punopravni član Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Osnovano je 21. decembra 1881. godine kao Srpsko novinarsko društvo i jedno je od najstarijih profesionalnih novinarskih udruženja u svetu. Danas ima više od 6000 članova i od svog nastanka kontinuirano radi.

U sastavu UNS-a su Društvo novinara Vojvodine, sa sedištem u Novom Sadu i Društvo novinara Kosova i Metohije, sa sedištem u Prištini (privremeno izmeštenim u Gračanicu). Kancelarije udruženja nalaze se u Novom Sadu, Prištini (Gračanica) i Sremskoj Mitrovici.

Maja 2010. godine UNS pokreće vlastiti Pres centar (Ulica Knez Mihailova 6/III).

Organi UNS-a su Predsednik, Skupština, Uprava, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti, Odbor za statutarna pitanja.

Ciljevi udruženja su bili i ostali:

- unapređenje srpskog novinarstva
- odbrana slobode misli i izražavanja
- zaštita novinara i interesa profesije
- jačanje novinarske solidarnosti i pomoć ugroženim kolegama

Važan deo aktivnosti UNS-a odnosi se na obrazovanje.

Novinarska škola osnovana je 1997. godine i namenjena je početnicima koji žele da se profesionalno bave novinarstvom.

Škola veb novinarstva osnovana je 2008. godine i prva je te vrste u regionu.

UNS je pokrenuo 2012. godine Školu video novinarstva, a organizuje i veliki broj seminara, predavanja i kurseva stranih jezika.

UNS se bavi i izdavačkom delatnošću, a najobimnijih izdavački projekat dosad pokrenut  je izrada Enciklopedije srpskog novinarstva.

Jedna od značajnijih akcija UNS-a bila je "Izgradimo Avalski toranj", pokrenuta 2003. godine u saradnji sa Radio-televizijom Srbije. Za ovu akciju Udruženje novinara Srbije je 2010. godine dobilo Nagradu gradonačelnika grada Beograda za izuzetnost zbog dugogodišnjeg rada i trajnog doprinosa razvoju grada Beograda.

UNS je organizator novinarskih akcija koje imaju međunarodni karakter.

Zahvaljujući UNS-u u Srbiji se od 2002. godine održava akcija Pet minuta gromoglasne tišine, ustanovljena povodom 3. maja Svetskog dana slobode štampe i manifestacija Odbranimo novinarstvo koja se organizuje 5. novembra svake godine.
 
UNS je u težnji da razvija solidarnost i pruži pomoć novinarima i njihovim porodicama, 1969. obnovio Fond solidarnosti, koji kao samostalna organizacija u okviru Udruženja okuplja sve novinare bilo da su članovi UNS-a ili NUNS-a, kao i slobodne i nezavisne novinare, novinare penzionere i veterane.

Razvijajući novinarsku solidarnost u skladu sa naglim društvenim promenama, Uprava Udruženja novinara Srbije odlučila je 2. juna 2004. godine da formira potporni Fond Dobrica Kuzmić, radi pružanja različitih vidova pomoći, na koju pravo polažu svi članovi Udruženja. Kroz ova dva fonda do sada je isplaćena novčana pomoć od oko 25 miliona dinara.

UNS dodeljuje devet nagrada, među kojima su Nagrada za životno delo,Zlatna povelja (za dugogodišnji rad i aktivnosti u UNS-u) i Specijalna povelja (za naročite profesionalne uspehe i razvoj novinarstva bez granica).

Na inicijativu UNS-a, koji snažno podržava akcije za ostvarivanje sindikalnih prava novinara, 2003. godine je osnovan Sindikat novinara Srbije.

 

Saopštenja Akcije Konkursi