Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Objavljena knjiga „Nova Varoš iz starih albuma“ Dragoljuba Gagričića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

15. 06. 2021.

Izvor: UNS

Objavljena knjiga „Nova Varoš iz starih albuma“ Dragoljuba Gagričića

U izdanju Biblioteke „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši objavljena je knjiga „Nova Varoš iz starih albuma“ Dragoljuba Gagričića (72), novinara „Večernjih novosti“ u penziji i člana UNS-a.

Monografija  obogaćuje  sliku minulih vremena  donoseći na  182 strane 320 fotografija. Najstarije su s kraja 19. veka, pa  do pre četiri decenije. Ovo je prvi pokušaj u ovom kraju da  građa od kulturno-istorijskog i  etnografskog značaja  u neobičnom izdanju ugleda svetlost dana.

–  Nadam se da će se knjiga čitati kao razgovor potomaka i predaka jer su fotografije ogledalo života, čuvaju  miris  vremena i uspomene i drže vezu sa precima, kao i oni belezi na grobljima i krajputaši. Sabirao sam slike  života  da ih  vratim u domove unuka i praunuka, da nađu zavičajne korene –  ističe Gagričić, kome je ovo četvrta knjiga.

Fotografije  koje  otkrivaju zanimljivu prošlost i bogato nasleđe Starog Vlaha  podeljene su u 12 tematskih  celina  prema srodnosti motiva, mada je granicu  teško omeđiti. Kratki tekstovi, kao najava, pokušaj su da se čitaoci uvedu u vreme i  krajeve,  da im se približe   ljudi,  zanimanja,  događaji, jednom rečju – motivi  koji  dočaravaju  sliku minulih decenija.  

U knjizi  je  vremeplov tragova i raskršća na starovlaškoj vetrometini – od  arheoloških lokaliteta i svetinja koje su čuvale žar vere do  belega  tri puta otimanoj slobodi u poslednjih 150 godina.

Stranice monografije su i setan  pogled  na  zavičaj i   na  život u siromaštvu i bespuću,  ali i na najlepše izdanke i damare  seoskog života –  prela, mobe sabore,  svetkovine,  na rukotvorine i  narodno graditeljstvo.

Đački spomenari čuvaju uspomene  na najlepše životno dobra, a objektiv foto-aparata beležio je  i  ekonomske korake kraja,   menjanje  zemljopisa  u slivu Uvca, te  blago planina.

U monografiji  oživljava  „stara varoš“ sa  sokacima i čatmarama pod šindrom,   sa dućanima, piljarama i kaldrmom. Na stranicama čitaoce čekaju  slike čaršijskog života, bar  u isečcima do kojih se došlo. ..  

Izdavač: Biblioteka „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši

Broj strana: 182

Pismo: ćirilica

ISBN:  978-86-88977-09-8

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi