Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  „Stari gradovi Srbije“ nova knjiga Dragana Bosnića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

19. 01. 2022.

Autor: D.B. Izvor: UNS

„Stari gradovi Srbije“ nova knjiga Dragana Bosnića

„Nema grada na svetu oko koga su se jagmili toliki narodi, pod čijim su se bedemima vodile tolike bitke, koji je toliko puta menjao vlasnika i pedeset puta uništavan da bi se svih pedeset puta ponovo iz istorijskog groba podigao – kao što je naš Beograd. Pa zar ta činjenica što je taj grad srpski ni najmanje o Srbima ne govori?“, napisao je Borislav Pekić reči koje uvode čitaoca u novu monografiju Dragana Bosnića „Stari gradovi Srbije“.

Bogata fotografijama, na 480 stranica, ova knjiga obuhvata priče o Lepenskom Viru, Vinči, Starčevu, zatim o „utvrđenim svetinjama“ Studenici, Dečanima… potom „utvrđenim gradovima“ Magliču, Rasu, Jeleču i završava se sa „utvrdama novijeg doba“, a to su -  Zaječarski bastion, Utvrde na Crnom vrhu i Jeremijinom brdu.

  Bosnić, dugogodišnji član UNS-a, rođen je 1950. godine u Beogradu. U njegovoj biografiji objavljenoj u knjizi „Stari gradovi Srbije“ piše da je učio elektroniku, a da je postao putopisac, karikaturista i pre svega profesionalna skitnica.

„Prepešačio je celu Srbiju i okolne zemlje. Pri tome je prešao put duži od dvostruke dužine ekvatora. Od 1980. godine, kada je imao prvu naslovnu stranu, do danas, objavio je još nekoliko stotina naslovnih strana i preko hiljadu putopisnih reportaža u Politikinom Magazinu, JAT reviji, Nacionalnoj reviji Srbija, časopisima: Elevate, Eko kuća, Ona, Tina, Panorama, Šume, Moć prirode, Politikin Zabavnik, Svetosavsko zvonce... Radio je karikature i ilustracije, a sarađivao je na izradi većeg broja monografija“, piše o autoru.

Do penzije Bosnić je radio kao urednik fotografije u Nacionalnoj reviji Srbija. I dalje je aktivan. Radi TV emisiju „Srbija od zlata jabuka“ koja se već pet godine emituje na Prvom i Drugom programu RTS-a.

Autor je brojnih monografija, među kojima su „Gradovi Srbije“, „Srbija koja mi nedostaje“, „Skrivena Srbija“, koja je prodata u osam tiraža i prevedena na više jezika. Engleska verzija The Hidden Serbia se nalazi u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Monografija „Čudesna Srbija“ je štampana u pet tiraža, a prevod za izdanje na engleskom jeziku radio je Timoti Bajford. Za tu knjigu je nagrađen i Turističkim cvetom, koji dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

Bosnić je objavio i autobiografski roman „Kraj beogradske kaldrme“, koji je na Sajmu knjiga proglašen za najlepšu knjigu od ULUPUDS-a.

Knjigu „Stari gradovi Srbije“ objavio je novosadski „Prometej“. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržalo je objavljivanje knjige.

Broj strana: 480

Povez: tvrdi

Tiraž 1.500

ISBN 978-86-515-1880-8

Prvo izdanje, 2021.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi