Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Nova knjiga Tomislava Šimunovića: Zgasla je Davidova zvezda nad Apatinom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

26. 04. 2023.

Autor: M.S Izvor: UNS

Nova knjiga Tomislava Šimunovića: Zgasla je Davidova zvezda nad Apatinom

Novinar i publicista, član Udruženja novinara Srbije (UNS) Tomislav Šimunović objavio je knjigu koja obrađuje prošlost apatinskih aškenaskih Jevreja, onih koji su u Apatin došli sa područja centralne i istočne Evrope i govorili jidiš (varijanta starog nemačkog- germanskog jezika).

Pored predrasuda kao i diskriminacionih zakona koji su im u startu onemogućavali da budu ravnopravni sa drugim stanovnicima Apatina, oni su zahvaljujući svom talentu , preduzimljivosti i nepokolebljivosti uspevali da prevaziđu sve negativne okolnosti.

 U knjizi se nalazi devet poglavlja u kojima je ispisana prošlost apatinskih aškenaskih  Jevreja, pored kojih je se nalazi i veliki broj fotografija koje su u koloru. Istorijat, Staro jevrejsko groblje, Novo jevrejsko groblje, Sinagoga, Jevrejska konfesionalna škola,  Spisak apatinaca pre Holokausta, Spisak apatinaca stradalih u Holokaustu, Poznati apatinci i Jevreji u Apatinu posle Drugog svetskog rata nazivi su poglavlja ove knjige.

Ova mala etničko konfesionalna zajednica dala je izuzetan doprinos razvoju Apatina na raznim poljima od trenutka njihovog naseljavanja u ovom gradu (od 1749. godine) kao i u drugim mestima u koja su otišli da potraže svoju životnu egzistenciju. Neki od njih zahvaljujući svom izuzetnom i vanserijskom talentu ostvarili su svetsku slavu. (npr. džez kompozitor Pal Abraham).

Tako su apatinski Jevreji, čiji broj nikada nije prelazio više od 190 pripadnika dali uspešne privrednike, književnike, slikare, vajare, kompozitore, pijaniste, violiniste, istoričare umetnosti, računovođe, inženjere brodogradnje, advokate, veletrgovce, trgovce, lekare, diplomirane veterinare, dizajnere, novinare kao i borce protiv nacizma i fašizma.

Ova izuzetna etničko - konfesionalna zajednica je pri kraju rata, preciznije aprila 1944. godine, doživela u okviru konačnog rešenja jevrejskog pitanja stravičnu sudbinu. Transportovani su većinom u koncentracioni logor Aušvic Birkenau (Poljska) gde su na najstrašniji način ubijeni. Danas se broj apatinskih Jevreja sveo samo na šest pripadnika.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

01.11.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 22:53

Re:

Više ne može. Umro je krajem oktobra.

Odgovori
čet

27.04.

2023.

Rikica [neregistrovani] u 11:41

Traganje

Ma mom blogu www.milicica.com pre nekoliko godina objavila sam priču "Viri vetar" i u njoj opisala razloge mog traganja po istorijslkoj gradji o Jevrejima koji su bili zatočenici logora na otoku Rabu. Nakon pada Italije septembra 1943. formiran je Jevrejski partizanski odred, a deca, žene, stari i nemoćni su sakriveni u planinske krajeve Hrvatske i Slovenije. U selu Dabar (Lički), opština Otočac smešteno je 28 Jevreja, a porodica Pardo (po mojim istraživanjima u Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu je bila u kući ujaka moje majke Ruže Bobić. Tražim devojčicu Riki, po kojoj sam dobila nadimak. Da li mi gospodin Šimunović može pomoći nekom informacijom?

Milica Marinković, Adelaid

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi