Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  „Novinarska nova“, nova knjiga novinarke i književnice Dragane Ćatić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

29. 05. 2023.

Autor: S.D. Izvor: UNS

„Novinarska nova“, nova knjiga novinarke i književnice Dragane Ćatić

Dragana Ćatić, novinarka i pesnikinja u knjizi „Novinarska nova“ sakupila je novinarske priče i reportaže koje je objavljivala tokom svoje novinarske karijere.

„Novinarska nova“ upućena je svakom ljubitelju dobre priče, a u autorkinim tekstovima prepliću se istorija, kultura, novinarska faktografija, čineći jedinstveni kolaž, sastavljen od ljudi, događaja, predela, zapažanja“, navodi Nevena Naić, direktorka biblioteke u Pećincima, u ime izdavača knjige.

U jednom od poglavlja „Objektivom vremena izoštreno“ autorka Dragana Ćatić piše o ljudima iz prve knjige („Novinarska“, 1999.) i njihovim sudbinama, više od deceniju posle. U delu „Putovanja kao tačka smisla“ približava predele iz neposredne okoline, „opisujući ih slikovito, živopisno, sadržajno, tako da poželimo da ih posetimo i vidimo onako kako ih je ona videla“.

„Svaki tekst u knjizi tematski je priča za sebe, ali jedna nit ih povezuje: optimizam, nada i toplina, koji ostaju kao utisak nakon čitanja. Dragana Ćatić piše o ljudima koje je lično upoznala, o običnim ljudima, junacima svakodnevice; o mestima koje je posetila, o događajima kojima je bila svedok, o svetu koji joj je blizak i znan, dokazujući da nema teme koja nije bitna, ako se osvetli iz drugog ugla“, ističe Nevena Naić, direktorka Narodne biblioteke u Pećincima.

Dragana Ćatić objavila je 1999. godine knjigu „Novinarska“, a „Novinarska nova“ je drugo, dopunjeno i izmenjeno izdanja. Objavila je i sedam pesničkih knjiga. Njeni stihovi su prevođeni na ruski, bugarski i makedonski jezik i zastupljeni su u više pesničkih antologija.

Dragana je članica UNS-a, a saradnik je „Pećinačkih novina“.  

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

29.05.

2023.

Svetlana [neregistrovani] u 15:40

Divna knjiga

Priče zanimljive a istinite, intrigantne a strogo u granicama neprolaznih moralnih vrednosti, otkrivaju koliko je život zanimljiviji od maštovitih priča, za onoga ko ima oči da vidi i uši da čuje. Knjiga je praktično neiscrpan izvor "skrivenih saveta" i dragocenih pouka novim generacijama novinara i književnika. Više na stranici Opštine Pećinci (link u prilogu)
https://www.pecinci.org/info/aktuelno.10.html?naslov=Biser_zavicajne_zbirke_Narodne_biblioteke__&idvest=18338#news_box

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi