Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  „U raljama besmisla“, nova knjiga Vladimira Prvulovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

06. 06. 2023.

Autor: A.Momčilović Izvor: UNS

„U raljama besmisla“, nova knjiga Vladimira Prvulovića

Profesor u penziji i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Prvulović objavio je knjigu u kojoj je sabrao stotinu kolumni pod naslovom „U raljama besmisla“, koje je od 2016. godine pisao za Politiku.

Autor, na zanimljiv, argumentovan i ironičan način iznosi svoj stav o aktuelnim dešavanjima, kako bi čitaoci bolje razumeli, kako navodi Prvulović „zamršeni“ svet.

„Bila mi je čast i privilegija da, u novom statusu, objavljujem kolumne u kojima sam se trudio da dubinski analiziram unutrašnju i spoljnu politiku, ekonomske i političke odnose, nepravilnosti u političkoj, pravosudnoj i kulturnoj praksi i svakodnevnici“, reči su autora knjige.

Kako je napisao u knjizi, u kolumnama je posebno analizirao naše opredeljenje za članstvo u EU i neophodno sprečavanje nelegalnog otcepljenja Kosova i Metohije.

„Trebalo je rešiti značajna tehnička pitanja: iz arhive „Pogleda“ i moje lične, obezbediti 100 tekstova mojih kolumni od 2016. godine do danas, objašnjava Prvulović.

Dodao je da je razvrstavanje, grupisanje kolumni, tematski ili po značaju, kao i analizu odabranih prepustio „novinarskom instiktu“ urednika knjige Milomira Kragovića.

„Već prva kolumna „Zašto pametni ćute“ je bila jako delikatna, ali i instruktivna. Bilo je mnogobrojnih reagovanja u okviru odeljka za komentare u „Pogledima“, ali i od poznatih ličnosti i kolaga u direktnom obraćanju. Uglavnom pozitivnih reakcija, što me je ohrabrilo da se hvatam u koštac sa osetljivim temama“, kaže Prvulović.

Devedeseta kolumna „Vredi li pisati i objavljivati knjige“ izazvala je buru reagovanja, zbog činjenica koje je autor izneo.

„Moj zaključak je bio – ipak vredi, uprkos svim nedaćama oko finansiranja, slabe zainteresovanosti publike, prevlasti lakih štiva sa novinskih kioska i gubljenja navike za čitanje kod mlađih generacija naoružanih najmodernijim sveznajućim telefonima“, rekao je autor.

Slikar Milan Miletić, napravio je korice za ovu knjigu, a ilustracije na njima radio je Dragan Jovanović Tos.Urednik  knjige je Zoran Kolundžija, izdavač je „Prometej“ iz Novog Sada.

Vladimir Prvulović je rođen 28. oktobra 1949. godine u Kuršumliji. Osnovnu i srednju školu završio je u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (FPN) 1972. a magistrirao na istom, 1977. godine.

Na FPN – u  Prvulović je odbranio doktorsku disertaciju o ljudskim pravima i slobodama u socijalizmu 1981. godine.

Od prvog januara 1973. godine do prvog juna 1974. godine radio je kao stručni saradnik u Sekretarijatu za informacije u Skupštini SFRJ.

Bio je asistent – pripravik, asistent i docent na predmetu Savremeni politički sistemi na FPN – u.

Kao samostalni savetnik u Direkciji za međunarodne organizacije u Saveznom ministarstvu inostranih poslova radio je od 1986. godine.

Od 15. maja 1989. godine do 9. novembra 1993. godine radio je kao savetnik za štampu i kulturu u Ambasadi SFRJ u Parizu, a obavljao je i funkciju vršioca dužnosti direktora Jugoslovenskog kulturnog centra u Parizu.

Po povratku u zemlju radio je kao savetnik u Direkciji za međunarodne organizacije Ministarstva inostranih poslova SRJ.

Prvulović je od 2001. godine redovan profesor na predmetima Ekonomska Diplomatija i Korporativni politički sistemi na Geoekonomskom fakultetu i Fakultetu za kulturu i medije.

Član je  Naučnog društva ekonomista Srbije i  Udruženja književnika Srbije. Nosilac je zlatne značke Kulturno – prosvetne zajednice Srbije.

„Čitaocima budućeg izdanja želim da sklope mozaik događaja koji su obeležili naše živote u poslednjih šest godina, mada se neke kolumne odnose na večna i za srpsku naciju značajna istorijska, ekonomska i politička pitanja“, završava Prvulović svoje obraćanje čitaocima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi