Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Objavljena nova izdanja knjiga reportaža Željka Markovića "Čovek koji je pripitomio lastu" i "Kiša koja je izazvala požar"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

12. 06. 2023.

Autor: Ž.M/UNS Izvor: UNS

Objavljena nova izdanja knjiga reportaža Željka Markovića "Čovek koji je pripitomio lastu" i "Kiša koja je izazvala požar"

Novinar i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Željko Marković objavio je drugo, dopunjeno i izmenjeno dvotomno izdanje knjiga novinskih reportaža iz ciklusa KONTINENT SREM - "Čovek koji je pripitomio lastu" i "Kiša koja je izazvala požar".

Knjige su prvi put objavljene 2008. godine.

Rubrika Upotreba života potrajala je do kraja 2013. godine, ali priče su nastavile da žive u Markovićevim sremskim knjigama pod metaforičnim naslovom „Kontinent Srem“. Obnovljena izdanja prve dve knjige, kičmeni stub su ovog projekta i sadrže reportaže objavljene u nedeljnom Dnevniku u periodu od 2004. do 2008. godine.

Istražujući više stadijume novinske reportaže, koja je za Željka Markovića sublimacija dokumentarnog i književnog pristupa, objavio je stotine sremskih priča na principima svoje originalne reporterske strategije koju je nazvao Teorija slučajnog prolaznika. Ova reporterska poetika polazi od toga da je život svakog čoveka, sam po sebi, povod za priču i shodno takvoj strategiji svoje slučajne sagovornike nalazio je na ulicama i drugim javnim mestima, putujući od Šida do Zemuna u desetogodišnjem reporterskom lovu na priče.

Naslov prve knjige izveden je iz reportaže nastale 2006. godine kada je u Surduku upoznao starca Boška Dugačkog, koji je othranio lašče ispalo iz gnezda i, kako kaže Marković, "upisao se u istoriju ljudske dobrote".

Prvi je pisao o tom jedinstvenom podvigu starca kojeg je pripitomljena lasta pratila gde god bi krenuo, sletala mu na šešir, rame i šaku, spavala pod krovom njihove kuće. Na Markovićev predlog, prema njegovoj ideji i scenariju, snimljen je i dokumentarni film Lasta u režiji M. Belegišanina i u produkciji RTV Vojvodine, koji je 2008. godine trijumfovao na beogradskom martovskom festivalu dokumentarnog filma. Najčešće je putovao sa foto-reporterom Slobodanom Šušnjevićem, koji je ilustrujući Markovićeve reportaže istovremeno arhivirao i jedinstvenu kolekciju od hiljade fotografija na sremske teme.

Nova izdanja obogaćena su Šušnjevićevim i Markovićevim fotografijama, a priče su dopunjene novim činjenicama nakon što je autor, mnogo godina kasnije, shodno strategiji primenjenoj u još nekim svojim knjigama, posetio nekadašnje sagovornike ili se interesovao za njihove sudbine i tako dobio efektne "završetke" svojih priča.

Željko Marković je do sada objavio 23 knjige, pretežno publicističkog žanra i specifične dokumentarne i reporterske proze, a među njima je i osam romana. Reportaže u ovim obnovljenim izdanjima izlazile su kontinuirano deset godina u Markovićevoj reporterskoj rubrici Upotreba života na stranicama nedeljnog izdanja novosadskog Dnevnika, a nastajale su u Sremu, koji je autoru poslužio, kako kaže za UNS, kao "univerzalna stvaralačka laboratorija sa posebnom zavičajnom težinom".

Marković je rođen na Fruškoj gori (Vrdnik) i sremsko podneblje je reporterska i književna sirovinska baza koju ovaj autor istražuje decenijama, zaokupljen pre svega antropološkim, socijalnim i mentalitetskim temama u čijem središtu je pojedinac, običan sremski čovek, njegova sudbina i drama.

Dobitnik je nagrade UNS-a "Laza Kostić" za reportažu 2010. godine i Specijalne nagrade "Žika M. Jovanović" za publicistiku 2014. godine. Dobitnik je i nagrade "Dejan Medaković" za reporterski roman "Pismo".

Izdavač je Arhiv Vojvodine, a ISBN je: 978-86-6178-000-4 (prva knjiga) i 978-86-6178-001-1 (druga knjiga). Knjige su izdate u mekom povezu i napisane na ćirilici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi