Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Knjiga Dragoljuba Janojlića „Nežni div iz moravske bajke“ – priča o idealima, karijeri i ljubavi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

08. 08. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Knjiga Dragoljuba Janojlića „Nežni div iz moravske bajke“ – priča o idealima, karijeri i ljubavi

Novinar u penziji i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragoljub Janojlić objavio je knjigu „Nežni div iz moravske bajke“ u kojoj piše o inženjeru mašinstva i direktoru Fabrike šinskih vozila „Goša“ Branislavu Milanoviću Rafu. Ovaj životopis objedinjuje informacije o Milanovićevim profesionalnim dostignućima, detalje o njegovom odnosu sa kolegama i priču o ljubavi sa Dafinom Ilić.

Knjiga „Nežni div iz moravske bajke“ nije samo priča o životu ličnosti koja je ostavila trag u društvenom životu Smederevske Palanke, već i o borbi za ideale koji nadilaze vreme i ljude. Glavni pokretač tih ideala je, sudeći po svemu što je Janojlić zabeležio, bila ljubav prema Dafini Ilić, koja seže još iz studentskih dana.

Milanović je, piše Janojlić, poželeo da Ilićeva bude njegova supruga od kada ju je upoznao, a da je odluka bila prava, pokazali su trenuci u kojima su živeli srećno, bez mnogo prihoda. I nemaština je, dodao je Janojlić, bila slatka kada su zajedno delili „koru hleba“. Zato je knjiga i priča o njegovoj supruzi Dafini, ali i njegovoj deci Vesni i Veljku.

Ovaj životopis predstavlja splet događaja iz privatnog i poslovnog života Branislava Milanovića. Zbog toga u knjizi ništa manje mesto od priče o porodici ne zauzimaju ni događaji s posla koji sežu od njegovog zaposlenja do trenutka kada je i sam motivisao mlade kolege.

Kao centralni motiv ovog životopisa izdvaja se Milanovićev odnos sa ljudima koji su ga inspirisali, ali i njegova ljubav prema rodnom Simićevu. Janojlić je isticao da je selo u Milanoviću iznedrilo iskrenost, poštenje i skromnost.

Janojlić i Milanović su se upoznali kada je preduzeće „Goša“ krenulo da objavljuje svoj list, za koji je Janojlić pisao tekstove. Janojlić je, inspirisan njegovim životom, napisao knjigu, i kako kaže, ispunio želju Jane Golubović da njen deda dobije životopis.

Dragoljub Janojlić je prošlogodišnji dobitnik UNS-ove nagrade za životno delo. Nagrada je došla kao kruna pola veka duge novinarske karijere. Tekstove je objavljivao u „Politici Ekspres“, frankfurtskim „Vestima“, crnogorskom listu DAN, kragujevačkom dnevnom listu LID, palanačkoj „Našoj komuni“ i „Palanačkim varoškim novinama“.  Autor je brojnih knjiga, među kojima su „Makadam života“, „Sunce na maču“ i „Miločer kraljice Marije“.

Izdavač knjige „Nežni div iz moravske bajke“ je Savez književnika u otadžbini i rasejanju. Tiraž je 300, a ISBN je 987-86-7970-2357. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi