Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Dragan Bosnić objavio knjige „Srbi i ja“ i „Srpska kraljevska dolina“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

09. 01. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Dragan Bosnić objavio knjige „Srbi i ja“ i „Srpska kraljevska dolina“

Novinar i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragan Bosnić objavio je knjige „Srbi i ja“ i „Srpska kraljevska dolina“ u kojima prikazuje zaboravljene predele, beleži priče o njihovim meštanima i još jednom ističe da mesta koja obilazi vidi kao svoj dom, a da se putujući oseća kao kod kuće.

„Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!“ naveo je davno Mark Tven, a time se vodio i Dragan Bosnić koji, kako objektivom, tako i olovkom beleži priče o ljudima sa kojima se sreo kada se otisnuo na putovanja.

U knjizi „Srbi i ja“ pažnju poklanja zanimljivim predelima i ljudima, ali i verovanjima na Rtnju, na bukovim šumama planine Miroč, u istočnoj Srbiji i mnogim drugim mestima.

„Ponekad se okrenem unazad, bacim pogled na put koji sam prešao pa se pitam da li sam ga ja svojevoljno trasirao (u šta bi čvrsto voleo da verujem) ili se neko sjajno poigrao sa mnom i pomicao me kao običnog piona“, piše Bosnić u knjizi „Srbi i ja“.

Dok „Srb i ja“ krije manje poznate napise o meštanima raznolikih predela i njihovim verovanjima, knjiga „Srpska kraljevska dolina“ predstavlja svojevrsnu riznicu fotografija i istorijata različitih gradova, manastira, banja i prirodnih lepota.

Kao skup razglednica fotografije odražavaju Bosnićeva opažanja mesta kojima je kročio, a autorski pečat o njima ovaj novinar daje i svojim tumačenjima i odabirom istorijskih podataka o njima.

Objavio je preko hiljadu putopisnih reportaža u dvadesetak prestižnih magazina koji se bave putovanjima. Godinama obilazi zemlju Srbiju, fotografiše i piše o ljudima, mestima.

Tiraž za obe knjige iznosi 1000. Knjigu „Srb i ja“ izdalo je RTS izdavaštvo, dok je knjigu „Srpska kraljevska dolina“ izdala kuća „Prometej“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi