Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Aleksandar Bačko - „Obrenović - izumrla srpska dinastija“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

13. 01. 2017.

Izvor: UNS

Aleksandar Bačko - „Obrenović - izumrla srpska dinastija“

Član UNS-a Aleksandar Bačko i đakon Hadži Nenad M. Jovanović objavili su knjigu „Obrenović (Teodorovići – Obrenovići) - izumrla srpska dinastija“.

„Knjiga se bavi nastankom, razvojem i nestankom dinastije Obrenović, kao i njihovim daljim srodnicima po muškoj i ženskoj liniji koji ne pripadaju plemstvu i neutemeljenim pretenzijama pojedinaca na ime i titule ove dinastije“, rekao je Bačko UNS-u.

Monografija je objavljena u decembru 2016. godine u elektronskom izdanju.

Urednik: protonamesnik Nemanja S.Mrđenović

Autor korica: Katarina Bačko

Broj strana: 107

Pismo: Ćirilica 
ISBN
: 978-86-912425-7-2

Monografiju „Obrenović (Teodorovići – Obrenovići) - izumrla srpska dinastija“ možete besplatno preuzeti ovde. 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

13.01.

2017.

коста д [neregistrovani] u 21:48

на чему су овима претензије утемељене

У историји Србије и Југославије веома је присутно искуство монархизма . Њихова улога „не само да је била погубна по српски народ, него је дугорочно штеточинска, разорна с поразним билансом и последицама“ које и данас испаштамо. Кад год су Срби били изложени страдањима Карађорђевићи су се дохватили државне касе, и с њом и свитом дали се у бег преко границе државе којом су владали.
Сразмерно томе, велике погибије Срба у Великом рату дароване су на олтар монархистичких амбиција Карађорђевића да ради владања великом државом угасе државу Србију. Угасили су државу Србију угуравши је у новостворену Краљевину СХС – Југославије. Ујединитељ је присјединио Србе Словенцима, Хрватима, и другима, што је животом платило 1.247.435 становника Србије, 23% њеног становништва. Србија је тада остала без 62% свог мушког становништва а Срби без своје државе! Само 160.000 цивила је страдало у непотрбном путу преко Албаније, 360.000 страдало 1914/15 год. од епидемје пегавог тифуса. Поред уништеног становништва уништена је половина укупне националне имовине коју је то становништво створило.
Од последица владавине Карађорђевића и величаног Ујединитеља, Србија и Срби се тек сада враћају себи с пута амбиса, куд су их Карађорђевићи водили. Српску државу Карађорђевићи су укинули, угасили, припојили је и подредили другим народима и њиховим територијама, ратним губитницима Великог рата. Карађорђевићи су српске победе и страховита страдања становништва Србије претворили у српски пораз, укидање српске државе! Политиком Карађорђевића, победници у Великом рату, Срби, постали су губитници! Срби су добили рат а изгубили државу!
Краљевина Србије је успостављена 1882 године првим српским краљем Миланом Обреновићем. Као таква постојала је све до 1. децембра 1918 године, док је Карађорђевићи нису укинули. Карађорђевићи су тада одлучили да држава Србија више не постоји. Урађено је то занемарујући одредбе тада важећег Устава. Територију бивше Краљевине Србије претворили су у област, затим у бановине, Дунавску и Моравску. Све у „име његовог величанства Петра I по милости божјој и вољи народној краља Срба, Хрвата и Словенаца ми Александар наследник престола...“ бришу Српску државу, гасе јој државност, припајају њене територије новој држави, праве краљевину СХС. Југославију којом су владали. Југославија се распала. Држава коју су направили више не постоји. Ону претходну су угасили. Данас деловима распаднуте им државе не пада на памет да врате монархију и Карађорђевиће. Стога би Карађорђевићи сада да се врате на чело државе коју су укинули. Није ли то помало шизофрено? Нити је Србија она држава којом су Оберновићи и Карађорђевићи владали, ови други је и укинули, нити они полажу било које право изван и изнад права сваког грађанина ове, данашње Србије.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi