Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Drago Delić – „Portreti najvećih srpskih industrijalaca“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

02. 03. 2017.

Autor: J.Pešić Izvor: UNS

Drago Delić – „Portreti najvećih srpskih industrijalaca“

Dugogodišnji urednik lista „Privredni pregled“, publicista i član UNS-a Drago Delić objavio je knjigu „Portreti najvećih srpskih industrijalaca“.

„Više godina pratim šta se dešava sa vraćanjem imovine otete od velikih srpskih industrijalaca, banka, trgovaca i veleposednika koji su udarili temelje domaće ekonomije i društva. Običan čovek decenijama posle Drugog svetskog rata nije mogao ni da čuje, ni da pročita nešto o tim velikim ljudima koji su svojim radom zadužili Srbiju i dali joj veliku snagu i moć. Tu snagu i moć sticale su četiri generacije preduzimljivih i vrednih porodica, kao što se to radi svuda u svetu“, napisao je u predgovoru knjige kolega Delić.

U knjizi su objavljene biografije i sudbine najvećih i najuglednijih srpskih industrijalaca - portreti Teokarevića, Vlade Ilića, Dunđerskih, Bajlonija, Vajferta, Luke Ćelovića, Braće Krsmanović, Konjovića, Rogožarskih, Vlade Mitića, Miloša Savčića, Veljkovića, Kolaraca, Nikole Spasića i Radojlovića.

Čitaoci u knjizi mogu da saznaju o srpskom „kralju tekstila“ Vladi Iliću, kako ga opisuje Delić, koji je bio najbogatiji čovek predratne Srbije i Jugoslavije, koga su uhapsili komunisti, konfiskovali mu svu imovinu, a koji je poslednje godine života proveo kao puki siromah.

„O razmerama njegovog uspona govori činjenica da je Viston Čerčil zamolio Tita da oslobodi Vladu Ilića, kojeg je lično poznavao budući da je Vlada imao veoma jake veze sa engleskom industrijom tekstila, tada vodećom u svetu“, kaže Delić.

Pisac navodi da su ovi velikani rehabilitovani 2008. i 2009. godine i da je poništena odluka o oduzimanju imovine, „ali to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru“.

„Porodice starih vlasnika su i dalje rasute po belom svetu, neko od njih je imao nameru da nastavi posao svojih predaka, a njihova imovina se još uvek prodaje i krčmi, iako je oduzimanje proglašeno ništavnim“, piše autor u predgovoru.

Pisac objašnjava da knjiga priča o događajima, okolnostima i ljudima koji su „osnovali srpsku privredu u proteklih 200 godina u znatno težim vremenima i iskušenjima, kada se Srbija borila za sticanje nezavisnosti i za oslobađanje svojih južnih gradova i teritorija".

Drago Delić je dugogodišnji novinar i urednik, potom direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog ekonomskog lista „Privredni pregled“. Bio je novinar televizije B92, „Blica“, „Statusa“, „Građanina“...

Objavio je više hiljadu tekstova iz oblasti privrede i finansija.

Izdavač: Svet knjige

Pismo: Ćirilica

Broj strana: 212

Povez: Meki

Tiraž: 500

ISBN: 978-86-7396-596-3

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi