Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  „Pecilin“-Petar Marš
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

19. 04. 2018.

Autor: J. P. Izvor: UNS

„Pecilin“-Petar Marš

Jedan od osnivača Studija B Petar Marš, među slušaocima Radija Studio B poznatiji kao Čika Peca, objavio je knjigu poezije „Pecilin, lek protiv lošeg raspoloženja dece, njihovih roditelja i bliže i dalje rodbine“.

Kako književnik Nedeljko Terzić navodi u predgovoru knjige, Petar Marš „pesnički je naslednik i sledbenik Jovana Jovanovića Zmaja“.

„Na početku knjige daje uputstva kako koristiti njegovu poeziju, pa se tu pokazuje čika Jova Zmaj, koji je bio lekar. Ali čika Peca je ostao izumitelj do kraja pa je pronašao taj neobični belosvetski lek-penicilin, bez kojeg se više neće moći provoditi detinjstvo, mladost, a koristan će biti i nekome u starosti“, navodi Terzić o autoru i knjizi i dodaje da je „ovo lek koji slobodno uzimate bez recepta, koji možete nekom dati protiv tuge i depresije, koji možete nekome preporučiti pa tako i sami postat lekar“.

Novinar Zoran Modli, „Pecin drug u igri“, u knjizi kaže da „Pecine pesmice uopšte ne morate da volite, jer su one tu da vole vas“.

„Najveći problem je uozbiljiti se posle toga. Mene taj problem muči godinama, a Pecu još od onog dana kada je prohodao na rukama“, navodi Modli.

O pesamama u knjizi „Pecilin“ profesor Dragan Radenović kaže da se „čitaju uz glasno zadovoljstvo“.

„Posle pročitane knjige njegove poezije raduje se cela veseljena i sva brda od Kragujevca do Triglava“, navodi Radenović.

Petar Marš, čiji je pseudonim Peca Petrović, jedan je od osnivača Studija B, u kojem je radio  od prvih dana. Bio je urednik 1997. godine časopisa za decu „Hoću-neću“. Osim dečije emisije „Peca i deca“, uređivao je i vodio emisije „Ogledalo“ i „SOS-sve o sportu“. Napisao je i knjigu pesama „Slatka azbuka“ i zbirke pesama „Zubologija“.

Dobitnik je književne nagrade „Dositejevo pero“ 2007. godine za knjigu „Srećna Nova godina“.

Bio je i scenarista crtanog filma „Čudna šuma“ i petnaest epizoda „Soskovih čarolija“ za TV „SOS kanal“.

Petar Marš, osim toga što je bio novinar i voditelj za slušaoce Studija B, 12 godina bio je i tehnički direktor preduzeća „Vodoterma“.

Izdavač: Kreativna radionica Balkan i Kerama plus d.o.o.

Pismo: Ćirilica

Broj strana: 474

Povez: Tvrdi

Tiraž: 1000

ISBN: 978-86-6403-043-4

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi