Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Rashlađivanje usijane glave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

21. 01. 2011.

Rashlađivanje usijane glave

Uobičajena praksa da političari radije popravljaju medije nego stvarnost, koja odbija da se povinuje očekivanjima i planovima, ispoljila se i s jeseni 1981. godine.

Zbog tačne informacije o zahtevima proizvođača ulja, šećera i mleka za poskupljenjem njihovih artikala, nagrabusila je novinarka Tanjuga Vesna Arsenić, a na meti ondašnjih moćnika našao se i dežurni urednik Nikola Stanojević, ali i cela Agencija.

Povodom te informacije Savezna vlada je održala vanrednu sednicu sa koje je stigao zahtev da se kazne odgovorni za “uznemiravanje javnosti”!

Na prvom partijskom sastanku nalik sudskom procesu, u ulozi sudije i tužioca našli su se predstavnici Komiteta SK Saveznih organa i organizacija, koji su se strasno dočepali prilike da, napadajući Tanjug, uteraju strah i disciplinu sve neposlušnijim medijima koji su poprilično postali mentalno razbarušeni nakon Titove smrti.

Isprovocirana optužbama za nedostatak društveno - političke odgovornosti, autorka inkriminisanog teksta je odbrusila da novinari nisu društveno - politički radnici i da nije njena dužnost da bude cenzor ničijih odluka ili gluposti.

Novinarstvo je ogledalo društva i ne može da bude krivo što je lice stvarnosti, koja se u njemu ogleda, ružno, nadobudno izreče ona, dok je komitetlija pokazivao znake ključalog besa.

Uvidevši da je vrag poneo šalu, tadašnji glavni urednik Tanjuga Mihailo Šaranović, legendarni Šaran, koji je zdušno stao u odbranu prava javnosti na istinitu informaciju, kao i novinara koji su se našli na meti, očima je dao znak Arsenićevoj da izađe za njim na hodnik.

-Jesam li te upozorio da ćutiš i da se ne daš provocirati? Jesi li svesna da ti preti zatvor zbog “uznemiravanja javnosti”, strogo će Šaran.

Kako da ćutim dok me nepravedno optužuju! A, uostalom, ako me osude, napisaću memoare u zatvoru, inati se prozvana, zamislivši sebe kao heroinu slobodnog novinarstva.

Daću ja tebi memoare! Odmah idi da se umiješ i ohladiš tu usijanu glavu, reče glavni urednik, uz šeretski osmeh iskusnog novinara koji je prošao Scile i Haribde u karijeri.

Zapisala Vesna Arsenić, novinar Politike u penziji


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi