Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Od usta do usta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

18. 04. 2011.

Od usta do usta

Sedamdesetih godina prošlog veka u vreme “Zelenog plana” zadesi se u nekom šumadijskom selu u lokalnoj kafani Radenko Stanić beogradski i zlatiborski boem, novinar, pisac i publicista.

Rešio je da malo posedi ubijajući vreme u bircuzu dok ostatak ekipe, koja je po zadatku obilazila sela ne bi li upoznala seljake s novom politikom države prema selu i poljoprivredi, privršava obaveze za taj dan.

Utom ugleda starinu invalida u jednu nogu kako sedi sa štapom pored kafanskog stola.

Radenko je mnogo toga mogao u životu, ali da ćuti i gleda u plafon nikako. Zapodene tako priču sa čičom iz kafane ispitujući ga kako je povredio nogu.

Pričljiv čovek razvezao o ratu, rečju i gestovima svedočeći kako su “oni” njih napali odande, pa odavde, s onog ćuvika iz zasede!

Oseti Radenko da je priča “mesnata” i da bi dobrodošla mnogim dnevnim i drugim izdanjima novina pa “isuka” olovku i vazda spremno blokče i poče da zapisuje detalje raspitujući se koliko je njih bilo, a koliko neprijatelja, kako su bili naoružani, odakle su napadali i tako redom.

Kada je ispisao poviše stranica i procenio da je iz pripovedača iscedio “sve sokove” , onako da začini i nađe vezu sa “Zelenim planom”, priupita starinu kako sada živi, da li mu penzija dostiže za dostojan život borca.

- Ma jok, majku im nji'ovu banditsku, kakva penzija, dođoše ovi nji'ovi i nama četnicima ništa ne dadoše - iskreno odgovori starina, a Radenko u deliću sekunde shvati da ima fantastičnu priču koju će u to doba ideološkog čistunstva i jedne istine moći da publikuje samo “od usta do usta”!

Zapisala Gordana Ković, novinar urednik u “Poljoindustriji“ od 1988. do 1998.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi