Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Vibova salata od ništa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

14. 10. 2016.

Vibova salata od ništa

Ulje, sirće, biber i so iz karafindela viljuškom se dugo mešaju u tanjiru. Salata se jede tako što se u masu prstima umače hleb.

 

Cirkus na 15. spratu

O putovanju u Šabac parobrodom koji ne postoji, druženju u Klubu Politike i ulozi majmuna u nastanku jednog jela.

U Klubu Politike na 15. spratu, u Makedonskoj 29, tog dana sedeo sam s Vladom Bulatovićem Vibom[1] i Zukom Džumhurom[2]. Potonjem je na ramenu sedelo majmunče koje je doneo sa jednog od putovanja po Africi i s kojim je izvesno vreme bio nerazdvojan. Pio je šljivovicu, meku rakiju. Iz bokalčeta za vino, od tri deci, sipao je u stolovaču, čašu  sa stopicom.

Pričalo se o svemu i svačemu, skakalo se s teme na temu kao što žaba skače s busena na busen, čas tamo čas vamo, ili – možda je finije reći: kao leptir s cveta na cvet. Tako sam ja, odnekud mi došlo, ustvrdio da naši dopisnici iz unutrašnjosti imaju neograničeno poverenje u Politiku, njene urednike i istaknute novinare, da ne bi posumnjali ni u najčudniju tvrdnju ili zahtev ako je iz njihovih usta. 

Da bih to dokazao, s lokala iz Kluba dao sam nalog Centrali da me poveže s dopisnikom iz Šapca kojeg sam nasumice izabrao, baš zato što ga tada lično nisam poznavao. Čim mu se javila Slavica s Centrale i rekla da ga traže iz Politike, on je, čini mi se, skočio na noge lagane i bio spreman da izvrši svaki zadatak. Tako je, orno, zračio dok je govorio u slušalicu.

Obavestio sam ga da sutra pre podne Zuko, Vib i ja polazimo iz Beograda za Šabac, parobrodom. I da bi bilo dobro da nas sačeka. Jovan je, naravno, znao da ne postoji nikakav parobrod koji saobraća sa Šapcem, kao i bilo kojim drugim mestom, al’ je bez dvoumljenja samo pitao: – U koliko sati da vas čekam?

– Ma samo je čovek prihvatio tvoje zezanje, pa ti odgovorio u skladu – smatrala su dvojica mojih prijatelja, dok sam ja i dalje terao moju priču.

U takvom raspoloženju, ničim izazvan, Vib je ustvrdio da je u stanju da napravi ,,salatu od ništa“!  Bio je i veliki gurman. To je, uostalom, potvrđivala i njegova ogromna figura. Mogla bi se napraviti knjiga anegdota u kojima bi glavni junaci bili on i hrana.

Kako „od ništa“? Kakva je to salata? Kako može biti "od ništa", pitali smo, ali on je samo od Miće kelnera zatražio plitki tanjir i viljušku. Na stolu je već bio karafindel[3].

– Sad ćete videti – rekao je.

Sipao je najpre ulje tako da prekrije dno tanjira. Onda ga je pobiberio i viljuškom polako mešao da se biber i ulje sjedine. To je, bogme, potrajalo, kao i njegov glasni monolog koji je zasmejavao sve u Klubu. Onda je sipao sirće pa opet viljuškom mešao. Sve je ponovio i kad je sipao so. Tada je „salata“ bila gotova.

Poručio je hleb koji je u ovom slučaju igrao ulogu pre svega pribora za jelo, jer se samo njime „salata“ mogla pojesti. Kašike i viljuške bile su nemoćne.

Zuko je tražio da najpre njegov majmun kuša ovo sočinenije. Pa ako on pojede zalog bez protivljenja,  i Zuko će kušati. Čitav cirkus je nastao pri rođenju novog recepta tog dana. Uostalom, cirkusa i nema bez majmuna. Gosti Kluba bili su na nogama, okupljeni oko našeg stola, napeto prateći šta će majmun učiniti. I šta je učinio? Uzeo je natopljen komadić hleba iz Zukine ruke, zagledao ga sa svih strana, pogledao u Viba, pa u mene, pa u Zuku – i konačno stavio u usta. Žvakao je polako, kolutajući očima dok je publikum grajao i vrištao od smeha. Potom je pružio ruku da mu daju još.  Vibova salata od ništa ušla je jelovnik Kluba Politike. Najpre nezvanično a kasnije se našla i upisana u jelovnik kao jelo koje je – besplatno. Tadašnji šef Kluba nije žalio ulje, sirće i ostalo. Sve će on to naplatiti, na druge načine.

*

Uz ovo jelo preporučujem Petlovi poje u izvođenju Biljane Krstić (1955). Petlovi mori pojev, / Morava dzmni / Puštaj me / zlato moje / Da idem. / Al, toj su mori / Petlovi, petlovi / lžovi. / Legaj mi / Zlato moje, / kraj mene./

To je bila pesma koju je Vib pevao dok je spravljao svoju Salatu od ništa.


[1] Vladimir Bulatović Vib (1931–1994), novinar, satiričar, aforistčar i urednik Politike.

[2] Zulfikar Džumhur (1921–1989) pisac i putopisac, slikar i karikaturista, novinar Politike.

[3] Karafindel je deo ugostiteljske opreme. Sastoji se od metalnog držača u koji su stavljene dve flašice: jedna sa sirćetom, druga s jestivim uljem. Obavezno se nalazi na stolovima u restoranima, kafanama gde se servira hrana. Ponekad se u sklopu kompleta (na držaču) nalaze i so i biber, a ponekad ima i mesto za čačkalice. (izvor: Vikipedija)

Anegdota – priča je preuzeta iz knjige Slobodana J.Ž.Stojićevića „“Prvi srpski TWITT kuvar“, koja će se, u izdanju „Službenog glasnika“ pojaviti na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na vesna.arsenic@uns.org.rs

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi