Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Oliveti i kompjuter
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

12. 07. 2017.

Oliveti i kompjuter

Dok je boravio u Njujorku dvojica prijatelja su dugo ubeđivala Momčila Momu Kapora (1937 - 2010) da pređe na pisanje na kompjuteru iznoseći sve prednosti ove sprave.

Bili su to dopisnik Politike Kira Simić (1932 - 2006) i, kasnije, urednik u NIN-u i profesor na Harvardu Vlada Petrić.

Na kraju su ga uveli u jednu sobu, pokazali mu kako se to radi i ostavili ga samog sa kompjuterom. Vratili su se posle sat vremena i zatekli Kapora kako podnimljen pilji u ekran ne napisavši ni retka.

„Šta to radiš?“, upitaše ga.

“Čekam da počne serija na Drugom programu“, odgovorio je Momo, zbog čega su ga prijatelji proglasili nepopravljivim divljakom.

Ali, kroz nedelju dana u studio u kome je Momo slikao, utrča kao bez duše Vlada Petrić!

„Šta je bilo?“

Kompjuter mu ukrao sto pedeset strana teksta knjige o filmu na kome je radio godinama. Nosio ga je kod lekara za viruse – nije vredelo!

„Vidiš, Vlado“, rekao mu je Kapor, „kad nisam zadovoljan onim što pišem, izvučem stranicu iz mašine, izgužvam je i bacim u korpu za otpatke. Ali, ako mi se učini da je bila dobra, izvadim je, ispravim dlanom i ponovo prekucam! Nikakav virus ne može da pokrade moju staru Oliveti!“

Na osnovu teksta Moma Kapora “Pisati za NIN “, objavljenog u NIN-u 22. juna 2015, priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na varsenic7@gmail.com.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

14.08.

2017.

Марко [neregistrovani] u 22:23

Страх од технике или ?

Ова прича спада у опште теме о наводном страху од технике. Момо Капор, ако је, заиста, испричао причу о писаћој машини Оливети, добро је искористио нашу склоност да се плашимо сваке промене. Чуди ме што Капор није заговарао писање гушчјим, или, макар, наливпером. Или што у Америку није путовао бродом, по два месеца у једниом правцу, већ је летео авионом и то класом у којој се служи добар виски.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi