Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Luđi od najluđeg
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

28. 03. 2018.

Luđi od najluđeg

Osnivač srpskog novinarstva i autor prvog tzv. Sretenjskog Ustava Srbije iz 1835. godine Dimitrije Davidović (1789 - 1838) imao je privilegiju da često sedi za sofrom vladara Miloša Obrenovića, koji je, premda nepismen, voleo da se okružuje učenim ljudima.

Međutim, osioni Knjaz umeo je često da zagorča jelo svojim gostima u nastojanju da ih „stavi na mesto“ koje im, po njegovom mišljenju, pripada, zloupotrebljavajući, kao i mnogi vlastodršci, svoju moć.

Tako se, jednom prilikom, za vreme večere, Knjaz, pred brojnim gostima „s visoka“ i nabusito obratio odanom i skromnom Davidoviću, s namerom da ga ponizi:

„Ja sam mislio da je od sviju naši učeni ovde, najluđi onaj Zorić, što ide po ovom snegu po čaršiji i puca sve jednako iz puške, te lovi vrapce. I baš sam mislio da ne ima nikog luđeg od njega, a vi, upravo da vam kažem, još ste od njega luđi!“

Na osnovu teksta objavljenog u „Politici“ u rubrici „Da li znate?“ 19. oktobra 2017. godine priredila Vesna Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na varsenic7@gmail.com.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi