Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Urednica novinarskih anegdota Vesna Arsenić: Ko je zamenio autorstvo „Zamena identiteta“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

14. 07. 2018.

Autor: Vesna Arsenić

Urednica novinarskih anegdota Vesna Arsenić: Ko je zamenio autorstvo „Zamena identiteta“?

Nakon što je 11. jula na sajtu UNS-a u rubrici „Novinarske anegdote“ objavljen tekst “Zamena identiteta“, čiji autor je Danilo Kocić, dugogodišnji novinar Politike u penziji i poznati i priznati publicista i književnik, na moju mejl adresu je pristigla poruka Aleksandra Davinića, novinara Politikine kuće u penziji, koji ukazuje na to da je reč o „prisvojenom“ tekstu s njegovog portala „Budite u toku“ , objavljenom 01.02.2018. godine o pokojnom kolegi S. Miljkoviću.

„Kao nekadašnji član Uprave UNS molim da nakon što proverite ove moje navode ispravite ko je autor ove dosetke“, napisao je Davinić.

Na ovo navodno „prepisivanje“, odnosno „prisvajanje“ teksta reagovala je i zamenica urednika portala „Budite u toku“ Vesna Jovanović, koja je u svom dopisu UNS-u optužila kolegu Kocića da je „sramota za nekoga ko se predstavlja kao novinar i to u penziji da ovako prepisuje“.

Vesna Jovanović ultimativno i oštrim rečima zahteva da „ pod hitno ispravite ovo sramno prisvajanje (prepisivanje)“.

Kao pokretač  rubrike „Novinarske anegdote“, koja u kontinuitetu postoji od početka 2011. godine, zamolila sam cenjenog kolegu iz „Politike“ Danila Kocića, koji se ne „predstavlja kao novinar“, već to i jeste, za objašnjenje.

Ističući da je iznenađen reagovanjem A. Davinića, Kocić navodi da mu je „anegdotu lično ispričao kolega Miljković“, kao i da je u Leskovcu ta pričica „vrlo poznata, jer se često prepričava“, a i „čuo je nekoliko puta na književnim druženjima“.

Ukazujući na to da „prepisivanje nije njegov način rada“ Kocić navodi da je pomenutu anegdotu o zameni identiteta objavio 2016. godine, kao fusnotu na strani 586. u studiji posvećenoj Stanku Miljkoviću, u prvom tomu svog obimnog dela „Leskovački pisci – tragovi i traganja“.

Kao inicijator i urednik napominjem da cilj rubrike „Novinarske anegdote“, u kojoj je za sedam i po godina objavljeno bezmalo 400 kratkih, manje ili više duhovitih pričica iz često teskobnog života i rada novinara, nikad nije bio da bilo koga uvredi ili omalovaži, već da razgali i oraspoloži kolege i da nas podseti na neko prošlo vreme i ljude koji su nam svojom duhovitošću i šarmom ulepšali i obogatili živote lepim uspomenama.

Novinarsku anegdotu "Zamena identita" možete pročitati ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi