Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Program o istraživačkom novinarstvu od subote na N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

03. 09. 2020.

Izvor: UNS

Program o istraživačkom novinarstvu od subote na N1

U okviru međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks pod nazivom „I kao Integritet“, koji će biti održan od 3. do 10. septembra u Beogradu, na televiziji N1 biće prikazani filmovi i debate o istraživačkom novinarstvu.

- 5. septembar u 20 sati film Never Happened – 82’ (Nije se desilo). Sledi panel, u 22.30 časova pod nazivom „Istraživačko novinarstvo u jugoistočnoj Evropi: Istina ili izazov“.

Film rediteljke Barbore Bereznjakove dešava se u maloj evropskoj zemlji, u kojoj je kidnapovan sin predsednika. Pronađen je u Austriji, pretučen i u nesvesti.

Istraga vodi do najviših političkih krugova - samog premijera. Oskar F, svedok otmice, prekinuo je ćutanje i svedočio istražitelju, zbog čega je morao da napusti zemlju. Njegove preostale veze sa otadžbinom bili su njegov najbolji prijatelj Robo R. i mladi novinar Peter T. Nekoliko meseci kasnije, Robo je ubijen u eksploziji automobila.

- 6. septembar u 20 sati film Bellingcat: Truth in a Post-Truth World – 53' (Belingket: Istina u svetu post-istine). Posle filma, u 21 čas planiran je panel Budućnost kolaborativnog i građanskog novinarstva u eri otvorenih podataka”.

Film prati revolucionarni uspon kolektiva sačinjenog od „građana istraživačkih novinaraˮ, poznatog kao Belingket, grupe onlajn istraživača posvećenih otkrivanju istine neprobojnih vesti iz celog sveta – od katastrofe MH17, preko Sirijskog građanskog rata, do misterioznog trovanja ruskog špijuna u Velikoj Britaniji. Iz svog doma u Lesteru, de fakto lider Eliot i njegov tim tragača za istinom stavljaju novine, mreže i vlade na velika iskušenja.

- 7. septembar u 20 sati film Radio Silence - 77' (Radijska tišina). U 22.30 sati najavljen je panel pod nazivom „Nije vreme da se ćuti: Borba protiv nasilja nad ženama novinarkama“.

Karmen Aristegi, glavni glas nezavisnog novinarstva u Meksiku, zbog političkog pritiska i pod lažnim izgovorima marta 2015. godine otpuštena je sa svojim timom iz radio-stanice MBS. Sutradan, više od 200.000 ljudi demonstrira i potpisuje peticiju kojom se poziva na njen povratak u etar i kraj cenzure. Uprkos ovoj izuzetnoj mobilizaciji, stanica ne popušta.

- 10. septembar u 20 sati film XY Chelsea - 92'

Ovaj film prati Čelsi Mening u trenutku kada posle sedam godina izlazi iz zatvora i započinje novi život. Istovremeno se suočava sa posledicama svoje prošlosti – odavanjem poverljivih informacija zbog čega je bila u zatvoru i nenamerno stečenom slavom od najozloglašenijih uzbunjivača na svetu. Prikazana je i njena tranzicija u ženu, kakvu je oduvek znala da jeste.

Organizatori festivala objasnili su da će složena stvarnost istraživačkog novinarstva u podeljenom svetu biti analizirana kroz ove tri panel diskusije sa stručnjacima iz Srbije i regiona, kao i stranim gostima i protagonistima filmova koji stoje iza ovih istraživačkih priča.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

04.09.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 12:05

Трагови новца

Ко финансира овај програм?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi