Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Od „vrcavih“ misli do svedočenja koja predstavljaju rukoveti narodnog stvaralaštva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

03. 04. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Od „vrcavih“ misli do svedočenja koja predstavljaju rukoveti narodnog stvaralaštva

Novinar iz Nove Varoši i dopisnik „Večernjih novosti“ iz Starog Vlaha i Polimlja Dragoljub Gagričić je u knjizi „Starovlaška riznica“ sakupio, objavio i sačuvao od zaborava starovlaške umotvorine koje smatra rukovetima narodnog stvaralaštva.

Anegdote, poslovice, zagonetke, pa čak i kletve Gagričić je sakupljao pet decenija baveći se novinarskim radom, a objavio je pažljivo odabrane, koje predstavljaju mentalitet i duh ovog kraja. Sa obrtom i dosetkom na kraju, svaka od narodnih umotvorina odražava način života ljudi starovlaškog podneblja.

„Ovi izbrušeni dragulji bogatstvom i snagom reči saopštavaju životno iskustvo koje ne zastareva ili im je u narodnom govoru vrcava misao svojevrsno svedočenje o životu“, navode autor i izdavač.

Sažete, a opet sadržajne, narodne umotvorine prkose birokratizaciji jezika i pokazuju zašto je narod vekovima verovao da reči imaju moć.

Autor i izdavač tvrde da su za ovakav prikaz vremena „krivi“ šereti.

„Otresiti, lukavi i dovitljivi izdanci običnog sveta, izvrsni poznavaoci mentaliteta, bez olovke i računaljke, na svom rabošu  čitaju nebeske i životne prilike  i prate svakodnevnicu junaka –   od čobana i ratara, planinki i snaša, drvoseča i šumara, pa rabadžija,  odbornika, do sveštenika, činovnika i vlasti“, kaže Gagričić za njih.

A sve ove priče kritički razmatraju naše životne navike i daju jasnu poruku, odnosno, kako autor navodi, pretvaraju gorka iskustva u vrcave iskre i naravoučenija.

„Starovlašku riznicu“ izdao je Istraživačko–izdavački centar „Stari Vlah“ u 500 primeraka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi