Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Pismo novinara - Primorani smo da napustimo “Politiku”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

07. 12. 2009.

Pismo novinara - Primorani smo da napustimo “Politiku”

Posle dugotrajnih pritisaka koji su počeli dolaskom Dragana Bujoševića na mesto glavnog i odgovornog urednika „Politike“ primorani smo da napustimo redakciju jer su nam urednici direktno ili indirektno saopštili da za nas nema mesta u listu i da smo “tehnološki višak”.

Viškom se proglašavaju svi koji su u „Politiku“ došli iz nezavisnih medija i koji su odbili da preuzmu „Politikinu“ naviku da povlađuju vlastima.

Više puta smo, i pisanim putem i usmeno, tražili od Bujoševića i njegovih urednika da obustave cenzuru tekstova. Umesto odgovora bili smo izloženi novim pretnjama, čak i psovkama.

Zaštitu od takvog ponašanja tražili smo od predsednice Upravnog odbora Politike a.d. Sonje Liht. Od nje, kao ni od Bujoševića, nikakav odgovor nismo dobili.

Mesta u „Politici“ više nema za Svetlanu Vasović-Mekina, koju je 2007. godine kompanija nagradila kao najboljeg novinara. Od svih dopisništava iz inostranstva ukinuto je samo dopisništvo iz Ljubljane, odakle je ona izveštavala.

Mesta u redakciji nije bilo ni za bivšeg zamenika glavnog i odgovornog urednika Vladimira Radomirovića koji se zamerio kabinetu Borisa Tadića jer nije pristao na ulepšavanje intervjua sa predsednikom.

„Politika“ ima istoriju poslušništva i iskrivljavanja stvarnosti, a ta se istorija pod Sonjom Liht i Draganom Bujoševićem ponavlja. Verujemo da je to deo davno najavljene „reforme medija“.

Postoji osnovana sumnja da je Autorska agencija, privatna firma premijera Mirka Cvetkovića, potpisala ugovor o saradnji sa „Politikom“ u kojoj Cvetkovićeva Vlada ima nadzor nad državnim akcijama.

Pozivamo Odbor za rešavanje o sukobu interesa i Agenciju za borbu protiv korupcije da istraže da li je predsednik Vlade koristeći državnu funkciju obezbedio posao svojoj privatnoj firmi.

Vladimir Radomirović
Marijana Milosavljević
Dragana Matović
Rade Stanić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi