Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  „Đorđe Fišer“ Aleksandru Čotriću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

08. 12. 2009.

„Đorđe Fišer“ Aleksandru Čotriću

Jednoglasnom odlukom žirija (Ninus Nestorović, Milan Todorov, Dušan Vojvodić Birdža) ovogodišnji dobitnik nagrade „Đorđe Fišer“, koja se dodeljuje za doprinos humoru i satiri, kako spisateljskim radom, tako i ostalim aktivnostima koje doprinose popularizaciji humora i satire u Srbiji, postao je Aleksandar Čotrić, književnik iz Beograda.

U najužoj konkurenciji za dodelu ovog značajnog priznanja bili su poznati beogradski novinar i književnik Petar Lazić i Vasil Tolevski satiričar iz Skoplja.

Čotrić je rođen 25. septembra 1966. godine u Loznici. Od 1984. godine objavljuje aforizme u NIN-u, "Politici", "Večernjim novostima", "Danasu", "Književnoj reči", "Studentu", NON-u, "Dugi", „Stavu“, "Beogradskim novinama", "Vremenu", „Ježu", „Mladosti“ i drugim novinama i časopisima.

Čotrić je u "Srpskoj reči" od 1992. do 2005. godine redovno ispisivao kolumnu "Peta kolona", na dve novinske stranice. Nije prestajao da piše ni za vreme režimskih pritisaka, represije i ratova. U "Petoj koloni" objavio je preko šezdeset hiljada aforizama i satiričnih komentara. Retkost je u srpskoj štampi da jedna autorska kolumna traje 13 godina. Aforizmi iz ove rubrike prenošeni su u beogradskoj „Našoj borbi“, novosadskom "Mađar sou", skopskom "Ostenu", splitskom "Feralu", banjalučkom "Reporteru", ljubljanskoj "Tribuni", zagrebačkom "Danasu", sarajevskoj "Nedjelji" i drugim listovima na prostorima bivše države.

Objavio je knjige aforizama: "Daćemo mi vama demokratiju", "Peta kolona", "Nedozvoljene misli", „Kratki rezovi“, „Aforizmi“, „Izabrani aforizmi“, „Brzi rezovi“, „Gola istina“ (Aurora, 2008), „Aforizmi“ i „Postrežimske misli“. Koautor je knjiga sa mr Radovanom Kalabićem „Spomenica Draži“ i Milenom Popović „Sabrani u rasejanju“.
Knjigu humorističko-satiričnih priča „Obeležene priče“Aleksandar Čotrić je objavio 2006, a knjigu „Priče pred buđenje“ („Alma“) 2007. godine.

Godine 2007. priredio je knjigu anegdota „Tako je govorio Vuk“ („Alma“).
Zastupljen je u velikom broju domaćih i stranih antologija satire, a dobitnik je i mnogih značajnih književnih nagrada.
Aforizmi, priče i pesme Aleksandra Čotrića prevođeni su na engleski, poljski, nemački, francuski, slovenački, mađarski, rumunski, španski, makedonski, ruski, albanski, slovački, češki, švedski, bugarski, rusinski i italijanski jezik. Čotrić je član Udruženja književnika Srbije i jedan od osnivača Fonda „Radoje Domanović“i predsednik je Skupštine Fonda.

Ninus Nestorović, predsednik Sekcije humorista i satiričara Društva književnika Vojvodine

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi