Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Sve je manje lepih vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

17. 04. 2009.

Sve je manje lepih vesti

KRALjEVAČKI NOVINARI PROSLAVILI BLAGOVESTI - piše Dragan Bajović




Aktiv Udruženja novinara Srbije u Kraljevu, preksinoć je u restoranu "Kralj" obeležo svoju krsnu slavu - Blagovesti. Kraljevački aktiv novinara jedini je za svoju slavu izabrao Blagovesti u nadi da će novinari konačno moći da pišu uglavnom lepe vesti

Nažalost, okolnosti su takve da je sve manje lepih vesti. Ipak, kraljevački novinari nadajući se boljim vremenima, i preksinoć su, kao i prethodnih pet godina, slavili Blagovesti. Aktiv novinara UNS-a u Kraljevu broji 50 članova, ne samo iz naše redakcije, već i iz Dopisništva RTS, "Večernjih novosti", "Presa", "Kurira" i drugih glasila. Domaćini slave bili su Radmila Vesković i Miloš Milišić, koji su, kako ih je predstavio predsednik Aktiva Miroljub Dugalić, predstavnici žute štampe. No, Dugalić ipak nije mogao da loš materijalni položaj novinara prikrije svojim duhovitim dosetkama. "Sam UNS ne pomaže mnogo novinarima", kaže Dugalić. Ta esnafska organizacija se bori za prava novinara, a preko nje novinari imaju izvesne popuste za drumski, železnički i avio sabraćaj.


"Novinari", nastavlja Dugalić, "mnogo rade, ne spavaju, pokatkad se i opiju, novinarke se ne udaju na vreme, novinare ubijaju, tuku, prete im. Ako Udruženje ne pomaže mnogo, onda nam jedino preostaje da se sami izborimo za svoj bolji položaj. Uvek je, naravno, profesionalizam na prvom mestu, beskompromisnost i pismenost".

Gosti na slavi bili su predsednik UNS-a Nino Brajović i gradonačelnih Kraljeva Ljubiša Simović. Brajović se, pozdravljajući svoje kolege, obratio i gradonačelniku Kraljeva.

"Danas je došla jedna loša vest", rekao je on, "a to je da je u “Ibarskim novostima” smenjen menadžment preduzeća. To je pitanje za gospodina Simovića. Dakle, smenjen je direktor preduzeća koji se dugo bori da stavi na zdrave noge privatizovane “Ibarske novosti” sa svim problemima koje je ta privatizacija pratila. Ja bih zamolio gospodina gradonačelnika, pre nego što što smisle nove direktore i glavne i odgovorne urednike, da ostave ljudima koji su to dobro radili da rade što duže mogu da tu stvar izvedu do kraja, dok se ne desi dobra privatizacija. Ja prosto želim da gradonačelnik obeća ono što želimo, a to je da i u Kraljevu imamo, kao što smo imali, dobre medije, da se i u Kraljevu izborimo da “Ibarske novosti”prežive. One neće preživeti ako se ne shvati da onaj koji dobro radi treba to da radi do kraja. Ako nisam u pravu, neka me uvere u suprotno".

Gradonačelnik Simović, komentarišući neuspelu privatizaciju i smenu menadžmenta, rekao je sledeće:

"Da vam se obratim, mada nije bila namera, ali, kao za skupštinskom govornicom, prozvan sam, pa da progovorim nekoliko reči. Najpre da vam čestitam slavu i da vam poželim mnogo uspeha u poslu i porodičnom životu i da u skladu sa blagim vestima i vi šaljete blage vesti. Činjenica je, međutim, da to ne zavisi od nas, nego zavisi od raznih okolnosti, a posebno onih nesrećnih koje su zadesile ne samo nas, nego i čitav svet, a, na kraju krajeva, slamaju se na najslabijim tačkama i sponama među kojima smo, nažalost, i mi.
Pošto sam podstaknut da izađem, neću to nazvati prozivkom, reći ću sam da "Ibarskim novostima", kao novinskoj kući, želim da povrate ono dostojanstvo koje su imale u najtežim okolnostima i da, sada, u najtežim okolnostima za njih lično, dođu do takvih pozicija da ih društvo i Grad Kraljevo ne prepuste njima samima, jer, kada se već nalaze u tim okolnostima, moramo ih pomoći.
Ja, na osnovu ove prethodne priče o smeni menadžmenta, mogu samo jednu stvar da kažem. “Ibarske novosti” su ušle u jedan proces privatizacije koji je neuspeo. U tom prosecu ovaj medij je vraćen ponovo Akcijskom fondu Srbije i država je ponovo preuzela brigu o njemu. Na osnovu tog procesa ne može se ništa drugo očekivati nego presecanje sa nekim prethodnim stvarima koje su, ne samo zbog unutrašnjh stvari u “Ibarskim novostima”, već i zbog spoljnjih okolnosti, dovele do teškog stanja u “Ibarskim novostima”. Ono što je jako važno to je da i mi u lokalnoj samoupravi ili država kroz svoj Akcijski fond (očekujem to i od zaposlenih u IN) shvatimo da teret koji je stvoren moramo svi zajednički podneti, ali ne na način da utičemo niti na uređivačku politiku, niti na nezavisnost medija. Ja spadam u red onih koji smatraju da je malo koji medij u stanju da slobodno izgovori tu reč, da je nezavisan. Nažalost, takve su okolnosti, i političke i ekonomske. One zahtevaju da taj process privatizacije mora bude što brži i što efikasniji. Ako vršimo racionalizaciju u svim segmentima društva, počevši od Vlade, preko lokalne samouprave, neminovno je da se taj process vrši i javnim preduzećima, a, svakako, IN iako nisu javno preduzeće, one su ponovo potpale pod obavezu i odgovornost države, tako da i u tom prostoru mora da se vrši racionalizacija.
Na na dan slave ja bih vam poželeo sledeće: Mi sledeće, 2010. godine, treba da proslavimo osam vekova pismenosti u Srbiji. Uz blage vesti ja vam želim da te vesti budu uobličene na jedan pismen način. Želim vam to zato što ste najčitaniji, najslušaniji, najgledaniji i od, nažalost, složićete se i vi, Pekića i od Andrića i od svih drugih. Iz tog razloga, vi preuzimate odgovornost misije pismenosti. Ta pismenost treba da ide još uz neke segmente. To je kultura jezika i kultura ponašanja i pristojnost pre svega. Bez obzira koliko je oštar jezik novinara, taj jezik mora biti kulturan i pismen. Ja vam samo želim maksimum pismenosti, pristojnosti i kulture, a, uz to, i oštrine".

Zatim su imenovani i novi domaćini, novinari koji prate sport - Zoran Bačarević, Stojan Petković, Goran Ćirović i Aleksandar Daišević.

Tekst preuzet sa http://www.kraljevo.com/ibarskenovosti/default.htm

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi