Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Sećanje na Ljubišu Stojkovića - vitez Karađorđeve zvezde
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

26. 12. 2008.

Izvor: Slobodna reč - Milica Stojković

Sećanje na Ljubišu Stojkovića - vitez Karađorđeve zvezde

Sećanje na Ljubišu Stojkovića, prvog profesionalnog novinara iz Vranja

Vranjanac iz familije Cigarci Ljubiša Stojković bio je prvi profesionalni vranjski novinar. Za ovu nimalo laku profesiju imao je dara, ljubavi i energije, novinarstvo mu je bila "jedina i stalna služba". Kao njen zatočenik, predavao joj se iskreno i bespoštedno, do poslednjeg daha. Jer, kako je Gete rekao: "Teže je prestati sa pisanjem nego početi". Ljubav ovog čoveka širokih vidika, prema novinarstvu bila je osobena. Rečju, pratila ga je celog života.

Odmeren, otmen i sa stilom u komunikaciji, imao je retku finoću duha koja ga je činila izuzetnom ličnošću. Svi su ga cenili, voleli i uvažavali. Nikada i ni o kome, bez obzira na složene i teške životne situacije u kojima čovek veoma teško može da se obuzda, nije izgovorio, a kamoli napisao ružnu reč. Možda ga je baš to razlikovalo od drugih. Život je, dakle, posvetio novinarstvu i budućim generacijama ostavio bezbroj naslova i obrađenih tema. Svejedno, da li su to književne studije, putopisi, spisi iz nauke, i dečje literature, humoreske, prevodi... Zapravo, nije bilo teme dana ili stranica istorije naše zemlje koje on nije obuhvatio ili obradio. Njegov lik i delo uvršćeni su u sto portreta najznačajnijih novinara objavljenih u knjizi "Dva veka srpskog novinarstva" pod naslovom "U ritmu dnevne redakcije".

Kao jedno od šestoro dece Ljubomira, poznatog vranjskog terzije i domaćice Leposave, (rođen 19. septembra 1907. godine), Ljubiša je još u osnovnoj školi ispoljio veliki talenat za pisanu reč. Stoga ne čudi što je, kao jedan od osnivača, već u devetnaestoj godini počeo da uređuje "Oblasnu samoupravu", nedeljnik koji je 1927. i 1928. godine izlazio kao službeno glasilo Vranjske oblasti. Potom je sa dr Miloradom Vučkovićem osnovao "Vranjske novine" u kojima je bio odgovorni urednik.

Već 1932. prešao je u Beograd, u redakciju dnevnog lista "Vreme". Kao saradnik pisao je o svemu i svačemu, ali je javnosti postao poznat po seriji reportaža "Vitezovi Karađorđeve zvezde govore" postavši najmlađi urednik ovog dnevnika do Drugog svestkog rata. Kao istaknutog novinara redakcija ga, po zadatku, šalje u Prag i Sofiju. Odatle, kao stalni dopisnik "Vremena" odlazi u Pariz.

Kako tada nije bilo današnjih linkova niti teleprintera, kao retko ko, direktno iz glave u telefonspacijuku slušalicu diktirao je reportaže. Stenograf ih je beležio i istog dana u "Vremenu" ih narod čitao. Iz Pariza je često odlazio u Španiju gde je izveštavao sa bojišta buknulog građanskog rata, ali je uspeo i da diplomira na Pravnom fakultetu.

Drugi svetski rat ga je zatekao u Beogradu. Već '41. godine biva uhapšen zato što je odbio da radi kao novinar, ali i zbog toga što je, neposredno pred oku, na naslovnoj strani "Vremena" hrabro objavio tekst "Ne gore nemačka sela u Banatu".

Po oslobođenju Beograda pozvan je da kao urednik pokrene list "Glas". Prihvatio je i za sobom ostavio brojne reportaže iz glavnog grada i unutrašnjosti Srbije. Mnoge od njih bile su nepotpisane. Zašto, to je znao samo on?! Učio je mlade ovoj profesiji, pa je veoma brzo "Glas" postao rasadnik dobrih novinara, onih koji će kasnije stvoriti novo socijalističko novinarstvo. Potom je prešao u list "20.oktobar", pa u "Dugu" (nazivu lista je i kumovao), a onda bio naćelnik u Direkciju za informacije FNRJ gde je sa Milošem Martićem na engleskom jeziku, za potrebe Ujedinjenih nacija, napisao prvu knjigu "Nacionalne manjine u Jugoslaviji". Nekako u to vreme njegovi članci objavljeni su i u prestižnim časopisima "Through Yugoslavia " (prilog na francuskom gde je bio jedan od urednika) i "Beograd" (prilog o kulturi objavljen na sedam strana), a kao urednik izdao je i četrdesetak knjižica iz literarne edicije " Dečja mala knjiga".

'"Ništa za čoveka u prirodi i društvu nema gotovog'", bila je njegova deviza. Zato čovek, kroz materijalnu proizvodnju, mora da se bori i da stvara. U tom procesu, novinar mora da ukaže da se ne ide u pogrešnom smeru, bez obzira što to govorenje često nailazi na oprečna shvatanja u društvu pa se novinarski rad ne vrednuje i omalovažava. No, na to se Ljubiša nije obazirao. Rano je osetio značaj novinarstva i u njemu video sedmu silu koju nikakvo materijalno oružje ne može da savlada. Dakle, ma o čemu pisao, razume se istinito i objektivno, privlačio je pažnju. Kako nije mogao bez ritma dnevne redakcije, prešao je u "Borbu" gde je uređivao nekoliko rubrika, ali i bio dnevni urednik deska. Znači, sav posao u ovoj renomiranoj medijskoj kući išao je preko njega, sve dok se nije razboleo i 1965. godine, na drugi dan Božića, u 57. godini umro. Jedan od njegovih poslednjih tekstova "Svedok iz Nirnberga" objavile su "Večernje novosti", 27. avgusta 1964. godine.

Izvor http://www.slobodnarec.co.yu/modules/news/article.php?storyid=1010

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi