Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Do kraja septembra knjiga „Sedma sila bez krila“ Milorada Doderovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

11. 09. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Do kraja septembra knjiga „Sedma sila bez krila“ Milorada Doderovića

Knjiga „Sedma sila bez krila“ člana Uprave Udruženja novinara Srbije Milorada Doderovića biće objavljena do kraja septembra. Povod za objavljivanje knjige su dva ovogodišnja jubileja Doderovića, četiri decenije profesionalnog novinarskog rada i četvrt veka dopisničkog rada za program na srpskom jeziku australijskog SBS radija.

Knjiga će do kraja godine biti predstavljena na sajmovima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Doderović je UNS-u rekao da su u knjizi sedamdeset priča u kojima je opisano šta mu se dešavalo za četiri decenije bavljenja novinarstvom, a na slikovit način svedoči i kako je sedma sila ostajala bez krila, kako je “umiralo” novinarstvo, između ostalog i zbog “mangupa u sopstvenim redovima”.

Knjiga, kako kaže Doderović, sadrži poruke i pouke studentima novinarstva i onima koji su zakoračili u ovu profesiju, pritisnutu tabloidizacijom i fejk vestima. Upozorava da je velika i važna stvar govoriti slobodno, ali još veća i važnija govoriti istinito.

Sociolog i redovni profesor beogradskog Filozofskog fakulteta u penziji Đokica Jovanović u predgovoru navodi da je knjiga „Sedma sila bez krila“ satkana iz Doderovićevih beležnica, sentimentalnog sećanja na značajne i važne ljude iz istorije niškog novinarstva.

U knjizi, kako navodi Jovanović Doderović prikazuje i sećanja na dovijanje i muku da se dobiju eksluzivni intervui, čak i na opasnim mestima gde se ratovalo i ginulo, a iz svog iskustva kada se sudarao sa večitom političkom samovoljom (i u onom socijalizmu i u ovom kapita­lizmu).

Izdavači knjige su novosadski “Prometej” i Agencija za izdavaštvo, umetničko stvaralaštvo i organizaciju programa „Svici“ iz Niša.

Milorad Doderović bio je urednik niškog nedeljnika „Grafit“ 1989. godine, komentator u listovima „Mladost“ i „Val“, šef dopisništva „Kurira i „Glasa javnosti“ iz Niša, kao i dopisnik lista „Pravda“. Objavljivao je tekstove u NON-u, „Borbi“ i „Našoj borbi“.

Nedavno je objavio i roman „Hodžina kći“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi