Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Danas u Pres centru UNS-a film „Nerešeni slučaj Hamaršeld“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

23. 10. 2019.

Izvor: UNS

Danas u Pres centru UNS-a film „Nerešeni slučaj Hamaršeld“

Besplatna projekcija za novinare dokumentarog filma „Nerešeni slučaj Hamaršeld“ (Cold Case Hammarskjöld) danskog novinara i reditelja Madsa Brugera biće održana danas u 18 časova u beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije (Kneza Mihaila 6/III).

Film ukazuje na mogućnost da avion u kojem je 1961. godine, na teritoriji današnje Zambije poginuo generalni sekretar Ujedinjenih nacija Dag Hamaršeld, nije pao zbog greške pilota, već da ga je oborila letelica kojom je upravljao belgijsko-britanski plaćenik, Jan von Riseghem i da su u Hamaršeldovom ubistvu učestvovale svetske obaveštajne službe i vlada tadašnje Južnoafričke unije.

Brugerov istraživački film je i pokušaj da se otkrije veza između mogućeg Hamaršeldovog ubistva i Kita Makvela, koji je upravljao ilegalnom oganizacijom, Južnoafričkim institutom za pomorska istraživanja (SAMIR). Makvel je bio poznat po tome što je bio zagovarač superiornosti bele rase, i vlasnik klinika u kojima je izvodio eksperimente nad ljudima crne rase.

Film „Nerešeni slučaj Hamaršeld“ osvojio je 2019. godine nagradu za najbolju režiju na Sandens festivalu i inicirao je novu istragu UN o smrti Daga Hamaršelda.

Film je stigao u Srbiju zahvaljujući organizatoru Beldocs-a, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi