Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Veterani obeležavaju pola veka Studija B
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

01. 04. 2020.

Autor: S. Radičević Izvor: UNS

Veterani obeležavaju pola veka Studija B

Pre tačno pola veka, na današnji dan, 1. aprila 1970. godine, u 13 časova začula se prva uvodna špica sa male, gradske radio-stanice - Studija B. „Sedam entuzijasta sa vizijom“ su u garsonjeri u zgradi lista „Borba“ započeli novu epohu u radio-novinarstvu.

U godinama koje su usledile, Studio B je rastao zajedno sa svojim sugrađanima, zalazio im u domove i uz srdačan pozdrav ih ispraćao na posao.   

„Mi smo te 1970. počeli od nule“, kaže za UNS jedan od osnivača Studija B Petar Peca Marš i ističe da su ubrzo postigli veliki uspeh. Već krajem '70-ih godina Studio B bio je slušan u skoro svakoj beogradskoj kući.

„Ako je prosečna porodica četvoročlana, mi smo bili njen peti član. Studio B bio je deo svake beogradske porodice“, ponosno naglašava Peca Marš, jedan od organizatora onlajn proslave jubileja koja već uveliko traje na Fejsbuk stranici Stari dobri studio B.

Od 2013. godine, „veterani“ Studija B godišnjicu osnivanja obeležavaju samostalno u prostorijama Udruženja novinara Srbije. Na Fejsbuk stranici „Stari dobri Studio B“, osnovanoj radi očuvanja uspomene na nekadašnji program i sastav ove kultne radio-stanice, objavili su da će proslava jubileja Studija B ove godine, zbog vanrednog stanja, biti obeležena na drugačiji način.

Stara garda proglasila je period od 20. marta do 20. aprila „mesecom starog dobrog Studija B“. Svakodnevno će fotografijama, pričama i snimcima oživljavati uspomene na period kada je Studio B postajao simbol Beograda.

 

„Neobična „proslava“ godišnjice zbog situacije sa koronavirusom je i prilika da se, uz razgledanje požutelih fotografija i preslušavanja inserata sačuvanih džinglova i emisija, pokuša prepoznavanje likova i glasova onih koji su stvarali istoriju Studija B i oda dužno poštovanje onima kojih više nema“, piše na stranici „Stari dobri Studio B“.

Danas će tačno u 13 časova na svojoj Fejsbuk stranici emitovati prepoznatljivu uvodnu špicu za sve koji su stvarali, slušali i voleli Studio B.

 

Komentari (6)

ostavi komentar
sre

21.12.

2022.

anonymous Šeki i Capa [neregistrovani] u 00:10

Bob Marley

Kako se zvala voditeljka kultne emisije na Studiu B “ Igla naša , ploča vaša ?

Odgovori
sre

21.12.

2022.

anonymous Šeki i Capa [neregistrovani] u 00:08

Re: Bob Marley

Negde krajem sedamdesetih sam sa Capom bio gost u Studiu B gde smo doneli desetak fantastičnih LP ploča Rege muzike koje smo puštali u okviru emisije “Igla naša , ploča vaša “ Živo me zanima simpatične voditeljke te emisije ? Lep pozdrav svima !

Odgovori
uto

12.01.

2021.

mr. Dušan Marković, dipl. el. inž. [neregistrovani] u 23:03

Re: DDM

DDM je Dr. Dragan Marković. Dakle, nije "propušten" kako vi kažete. I ne zamera vam se.

Odgovori
uto

12.01.

2021.

mr. Dušan Marković, dipl.el.inž. [neregistrovani] u 22:58

Tužna sudbina StudijaB

Nakon skoro 47 godina rada Studija B sa vrha palate Beograd, i u svojoj 51. godini postojanja, Studio B se seli u hangare u Cara Dušana u Zemunu. Koliko god da je simbol Beograda bila Beograđanka, isto toliko je bio i Studio B sa njenog vrha. Dobija se utisak da Grad Beograd nije pokazao interes da Studio B ostane tu gde je sada.
Studio B je bio velika škola i rasadnik vrsnih novinara i voditelja koji su od kojih su neki za života postali legende. Svoju radijsku ekspanziju je imao tokom 70.ih a televizijsku tokom 90.ih godina i kao takav, ostavio je neizbrisivog traga u srcima beograđana.
On ovo nije zaslužio. Zaista žalosno.

Odgovori
čet

02.04.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 13:28

Re:

Dragi anonimni, mi veterani smo zahvalni i na ovoj pažnji - inače, postoji NAŠ PROZOR U ISTORIJU na FCB stranici STARI DOBRI STUDIO B, na kojoj su brojni detalji iz perioda do 1991. sa posebnim akcentom na osnivače i DDM-a, i Borjana Kostića, i Dragana Jelića, i Duška Radovića, i Djoku Vješticu, i Acu Kostića, i Slobu Konjovića, i Zorana Modlija... i na mnoge voditelje, novinare, producente...slušaoce koji se javljaju sa snimcima.... Veterani su i izdali proglas ukome traže da ono što sada nosi ovo ime, isto promeni i vrati ga Beograđanima. Uzgred, naš UNS je bio zamoljen da najavi zajedničko gledanje video priloga na pomenutoj stranici, u kojima je upravo ono što je i srž Vaše primedbe. POgledajte, priključite nam se u Grupi Stari dobri... vaša sećanja će biti dragocena za istoriju koja se obično zaboravlja. Takođe Vas obaveštavam da je jedna od naših najboljih voditeljki, Brana Milunov, od svojih i zajedničkih uspomena pripremila knjigu, za koju nismo našli izdavača, ali postoji mogućnost da bude objavljena u obliku feljtona u jednom dnevnom listu (od 20. marta). Srdačno Vas pozdravljam. PPM

Odgovori
sre

01.04.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 16:39

Nije OK

StuduoB je igrao,mislim na radio,vro znacajnu ulogu u Beogradu i na mestu je da se na sajtu UNS pojavi takav tekst. Na žalost, autor se nije “proslavio”propustajuci niz važnih detalja.Pre svega ne spominje stvarnog osnivaca Dragana Markovica, novinara koji je imao punu podršku BORBE kao glavne drzavne novine. Zbog toga je i dan danas u imenu ono B. sa njim su dosli i poletarci Borbe Djoko Vjestica, Aca Kostić i drugi, a onda i direktor legenda novinarska Slobodan Glumac. Nisam hroničar, ali bih mogao još dosta relevantnih dokaza da priložim kako su entuzijasti iz ničega napravili vehliko novinarsko radio čudo u gl.gradu tadašnje Jugoslavije i šire.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi