Naslovna  |  Aktuelno  |  Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima  |  Sramota: Srbijo, ovo je heroina koju su svi zaboravili
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

07. 06. 2016.

Autor: Jelena S. Spasić Izvor: Kurir

Sramota: Srbijo, ovo je heroina koju su svi zaboravili

Sa 16 godina uzela je pušku u ruke i udarila na Austrougare. Metak u telu nosila je dve godine po bojištima, od Sarajeva do Soluna. Sa 18 godina već je bila narednik srpske vojske. Ali za nju Srbi ne znaju. Slavka Tomić je zaboravljena heroina Prvog svetskog rata.

Slavkinog imena u domaćoj literaturi, kako kaže Andrija Šošić, autor tek izašle knjige „Srbija u Prvom svetskom ratu - hronologija dešavanja", nema.

On ju je otkrio u francuskom listu Ekselsior iz 1916, koji je izvestio o Slavki iz srpskog vojničkog logora u Solunu upravo kad ju je odlikovao jedan francuski oficir. Dva puta je Ekselsior stavljao Slavku na naslovnu stranu, a Šošić je te priče preneo u svoju knjigu.

Francuzi su pisali da je u rat ušla kao komita. Prvi put je ranjena u borbama kod Sarajeva 1914. godine.

Ratni put je ovu hrabru ženu 1915. doveo do Bugara, s kojima se kao lav borila na planini Babuni u Mekedoniji. Najverovatnije je odatle uspela da pređe u Solun zajedno s nekim Francuzima i bude među malobrojnim Srbima koji su izbegli Albansku golgotu.

- U francuskoj bolnici u Solunu operisali su joj koleno i izvadili metak, koji je nosila još od Sarajeva. Jedina želja tada bila joj je da se vrati u odred i bori se protiv Nemaca i Bugara - naveo je Šošić i dodao da je Slavka bila rođaka lekara u štabu srpske vojske kapetana Splavskog (Splawski).

Francuzi pišu da Slavka ima 18 godina, da je nežnog izgleda, skoro dečjeg i da je izazivala osmehe kad god bi pričala sa svojim saborcima. Mrštila bi se samo kad bi neko pomenuo Austrijance ili Bugare. Novembra 1915. u Makedoniji ju je pronašao i slikar Almeri de Lobel-Riš i načinio njen akvarel.

I to je sve što znamo o devojci koja je prešla put od četnika do narednika srpske vojske. Njena sudbina posle 1916. je nepoznanica.

- Želeo sam da dam svoj mali doprinos otkrivanju neznane heroine i nadam se da će neko uspeti da nađe i objavi mnogo više podataka o ovoj ženi nego što je to u dodatku moje knjige - rekao je Šoškić, čija će promocija knjige biti održana večeras, i u 9 sati, u parohijskom domu Hrama Svetog Save.

Šošić svesrdno podržava našu akciju „Izradimo statue herojima Albanske golgote“:

- Ti bronzani vojnici u mauzoleju na Vidu treba simbolično da odaju počast svim znanim i neznanim junacima i junakinjama Prvog svetskog rata. Srbi treba da pokažu da ih nisu zaboravili.

Kurir na svom portalu, u specijalu „Srbijo, na noge", objavljuje sve donacije (ime donatora i iznos), što preuzimamo sa sajta UNS, koji, kao organizator projekta, redovno objavljuje sve uplate na www.uns.org.rs.

Sve sugestije i komentare možete poslati na imejl adresu akcijavido@kurir-info.rs.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

22.06.

2016.

чика Драган [neregistrovani] u 13:35

Пронађимо је

О њој како видим не знамо ништа. Молимо, да ако неко зна нешо о њој јави се и каже где је живела и кога има

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi