Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Mediji sve češće krše kodekse u izveštavanju o rodno zasnovanom nasilju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

12. 11. 2020.

Izvor: DNV-UNS

Mediji sve češće krše kodekse u izveštavanju o rodno zasnovanom nasilju

„Mediji treba da budu naši partneri u rešavanju problema, u rušenju stereotipnog i osuđujućeg prikazivanja žena“, izjavila je načelnica odeljenja za društvenu delatnost Grada Zrenjanina Jelena Dragić na radionici UNS-DNV „Kako protiv stereotipa u izveštavanju o problemima neplaniranih trudnoća“, koja je održana u Zrenjaninu.

Ona je navela preventivne aktivnosti lokalne samouprave u borbi protiv stereotipnog pristupu pravima žena i istakla da se i u multietničkom Zrenjaninu, događaju slučajevi neprihvatanja članova marginalizovanih grupa od strane sredine u kojoj žive.

U ime Kulturnog centra Zrenjanina prisutne je pozdravila Branka Jajić, dugogodišnja novinarka, članica UNS-a koja ja prenela i deo svog radnog iskustva.

Novinarka Milica Kravić Aksamit istakla je da je u medijima dominantan senzacionalizam u izveštavanju. „Nastavlja se praksa neetičkog izveštavanja u kom se žrtva etiketira i dodatno stigmatizuje“, istakla je ona i dodala da se dešava da u medijskim objavama žrtve budu označene kao krivci za nasilje koje su doživele.

Novinarka Tamara Srijemac smatra da ne sme biti kompromisa sa etičkim standardima. „Neretko se dešava da novinari otkrivaju identitet žrtve, a u izveštavanju ima sve više manipulacije“, dodala je ona.

Na radionici su izneti konkretni primeri dobre i loše prakse koji su analizirani u razgovoru i razmeni mišljenja sa učesnicima radionice.

Predsednica udruženja „Mesto za mene“ Vesna Radeka govorila je o iskustvu iz civilnog sektora. Ona je istakla da bi trebalo više da se piše o psihološko-emotivnim posledicama nasilja nad trudnicama, kao i da je neophodno pokretanje ozbiljnog i odgovornog dijaloga između onih koji su za i onih koji su protiv abortusa. Dodala je da zabrinjava povećan broj abortusa među adolescentima.

Prisutni su rekli i da pritisak na rad novinara često dolazi od urednika, kao i da neodgovorno izveštavanje opstaje jer se retko primenjuje zakon, a kazne su neadekvatne.

Moderatori radionice „Kako protiv stereotipa u izveštavanju o problemima neplaniranih trudnoća“ bili su novinari Predrag Rava i Boris Pavlov.

____________________________________________________________

Radionica je sufinansirana i podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama na Konkursu za unapređenje profesionalnih standarda. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove sekretarijata.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

13.11.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 09:14

Шеријатско право

Да ли је неко од новинара проверавао какав је однос миграната према женама, с обзиром да код њих углавном важи Шеријатско право? Да ли је истина да у мигрантским камповима неки од њих затварају своје супруге? Да ли је неки новинар покушао да направи анкету међу мигрантима шта мисле о Истанбулској конвенцији? Да ли је то табу тема или "теорија завере"?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi