Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Predstavnici DNV-UNS posetili grob Svetozara Markovića Toze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

09. 02. 2024.

Izvor: DNV-UNS

Predstavnici DNV-UNS posetili grob Svetozara Markovića Toze

a Predstavnici Društva novinara Vojvodine (DNV-UNS), ogranka Udruženja novinara Srbije, posetili su danas mesto gde počivaju posmrtni ostaci novinara i narodnog heroja Svetozara Markovića Toze na Novom groblju u Novom Sadu. Njega su fašistički okupatori nakon mučenja ubili 9. februara 1943. godine.

Svetozar Marković Toza bio je pokretač i urednik brojnih listova u Vojvodini. Poslednji list koji je pokrenuo je "Slobodna Vojvodina", današnji „Dnevnik“ kojem je sedište u Novom Sadu.

„Svetozar Marković Toza jedan je od najsvetlijih primera antifašističkog otpora u Drugom svetskom ratu na našim prostorima. On nije štedeo svoj život u borbi za slobodu koju i mi danas baštinimo“, rekao je predsednik DNV-UNS Predrag Rava. 

On je naveo da su se novinari okupili kod spomen-obeležja „kako bi odali počast njemu kao novinaru i uredniku, koji je pisao, štampao i distribuirao novine, ilegalno, u vreme kada se jedva mogla sačuvati glava na ramenima“.

„On je zajedno sa svojim saborcima, od kojih su mnogi mučeni i ubijeni, pa tako i sam Toza, krčio put istini. Toza je 1943. godine uhvaćen i mučen kako bi odao važne infomacije i imena. Izdržao je sve to, ali je na kraju obešen, na današnji dan, pre 81. godinu“, podsetio je Rava.

Kako je objasnio, Tozini posmrtni ostaci su prvobitno sahranjeni na Almaškom groblju, a potom preneseni na Novo groblje u Novom Sadu.

„Svedoci smo da se već nekoliko decenija pravi određeni otklon od antifašističke tradicije i to baš u vreme kada je u novinarstvu potrebno više hrabrosti. Zbog toga je važno da sačuvamo sećanje na Tozu kao određeni svetionik koji nije pravio kompromis. Ovaj 9. februar simbolično ćemo čuvati i pokušaćemo da iščupamo iz zaborava sve ono što je slobodarski duh u novinarstvu“, rekao je Rava.

DNV-UNS je pre nekoliko meseci objavio dokumentarni film "Slova od baruta" koji govori o Tozinom tridesetogodišnjem životu i stradanju, njegovom herojstvu i uticaju na kasnije generacije.

Film "Slova od baruta" biće večeras, na 81. godišnjicu ubistva Svetozara Markovića Toze, emitovan na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine sa početkom u 21 sat.

Film možete pogledati i u nastavku.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi