Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Izveštavanje o kriznim situacijama: Novinari neobučeni i skloni senzacionalizmu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

18. 10. 2019.

Izvor: UNS-DNV

Izveštavanje o kriznim situacijama: Novinari neobučeni i skloni senzacionalizmu

Očigledan je nedostatak medijskih sadržaja posvećenih preventivnom delovanju i samozaštiti u kriznim situacijama, zaključak je radionice ,,Uloga medija u izveštavanju u kriznim situacijama“ koju je juče održalo Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (UNS - DNV) u izdavačkoj kući „Prometej“ u Novom Sadu.

Zbog senzacionalističkih objava i kršenja novinarskog kodeksa u medijima, nedostatka informacija o prevenciji i zaštiti u kriznim situacijama, radionica bila je usmerena ka unapređenju profesionalizma i jačanju stručnih kapaciteta novinara koji žele da pišu o kriznim situacima, ali i da objektivno i angažovano izveštavaju o ovim temama.

Strukovni inženjer zaštite od požara Ljubica Krnjajić rekla je da je novinari uglavnom kontaktiraju kada se neka tragedija dogodi, te da se u medijima retko piše o prevenciji. Dodala je da stručne skupove o zaštiti od požara mediji uopšte ne prate.

Rekla je i da „neće stati pred kamere“ dok se ne reši slučaj diskoteke ,,Kontrast“, odnosno dok se ne primeni zakon na odgovorne za tragediju koja se tamo dogodila.

Prof. dr Vladimir Barović naveo je primere loše prakse koji su većinom rezultat potrebe za brzim, ali i senzacionalističnim medijskim izveštavanjem, a koji mogu da nanesu veću štetu.

Barović smatra da novinari nisu dovoljno obučeni za izveštavanje u kriznim situacijama i da često koriste pogrešne izvore informacija. Istakao je da su posebno mladi uskraćeni za medijske sadržaje o kriznim situacijama i dodao da se u drugim zemljama edukacije o samozaštiti oraganizuju i za decu, uz praktičan pristup.

Predsednik Srpske akademije izumitelja i naučnika Mato Zubac govorio je o svom međunarodnom priznatom pronalasku, čija primena bi mnoge građevinske objekte sačuvala od požara.

Prisutnima je demonstrirao kako patent funkcioniše. Učesnici radionice su se uverili da je materijal koji je premazan određenom supstancom – njegovim izumom, ne gori pod plamenom upaljača. Nažalost, u Srbiji nema potražnje za ovim izumom, ali je ima u inostranstvu, gde je Zubac pronašao investitore.

Radionicu su moderirali novinari Boris Pavlov i Predrag Rava.

____________________________________________________________________________________

Radionice su deo projekta ,,Prevencija u medijima – uloga medija u izveštavanju o prevenciji bolesti zavisnosti i zaštiti u kriznim situacijama“ koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove sekretarijata

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi