Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)  |  Varnice između "ćirilične" i "latinične" štampe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

16. 06. 2015.

Izvor: B92

Varnice između "ćirilične" i "latinične" štampe

Listovi "Politika i Večernje novosti" pokrenuli su inicijativu da se potpuno ukine porez novinama koje se štampaju ćirilicom. Na to su oštro reagovali u nekim listovima čija se izdanja štampaju latinicom.

U inicijativi "Politike" i "Večernjih novosti" navodi se da oslobađanjem od dažbina štiti ugled profesije. Takođe, navode da nisu poklekli pred talasom tabloidnog žurnalizma, zbog čega su se svesno odrekli dela tiraža.

"Ja sam i dalje u dilemi da li je to gluplji ili smešniji predlog, jer oni kažu da to doprinosi ugledu profesije, a mi bez nekog uvida možemo da kažemo da su oni dali ogroman doprinos zaluđivanju ovog naroda, pa i podržavali ratne zločince", kaže Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika "Vreme".

"To je nizak udarac i nije pitanje ko je imao kakvu uređivačku politiku i ne postoji medij kome se ne može naći slaba tačka i slab period. To nije tema, tema je ćirilica, pismo ovog naroda, a srpsko pismo je ćirilica, bez obzira da li se to nekome sviđa, i ćirilica i latinica. Ja pišem i čitam i jedno i drugo, uopšte ne pravim razliku", navodi Ratko Mitrović, generalni direktor i glavni urednik "Večernjih novosti".

"Menadžmenti ova dva lista kukaju, pa kao oni nisu tabloidni pa im to reducira čitanost. Pa ako vam je čitanost najbitnija, budite tabloidni. Ako misiite da ćirilica ne ide uz to, pređite na latinicu", kaže Žarković.

"Kompletan Žarkovićev tekst je podmetanje i to je nešto što njemu nije trebalo. Niko ne govori o tome da je tabloidno novinarstvo na latinici, a ono koje nije tabloidno na ćirilici", odgovara Dmitrović.

Nadležni odbor u Skupštini podržao je predlog da se dvostruko smanji PDV za štampane medije. Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je već ranije rekao da smanjenje poreza na dodatu vrednost na štampu ne bi bio fiskalni problem za budžet, a da će sve ostalo biti predmet analiza.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

16.06.

2015.

Mirjana [neregistrovani] u 10:49

Zasto tako

Rasprava oko pisma? Uzasnuta sam! Novinarska udruzenja treba da se bave sadrzajima a ne formom! Sta to radite......kao da se opredeljujete da li u skolama da se uci kineski ili engleski, spanski.....Jadna je ova moja profesija koja se medjusobno blati.....

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi