Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

29. 06. 2015.

Autor: Basara Izvor: Danas

Srpstvo i prdarstvo

Šta nedelja! Mesec, možda i godina Ljilje Smajlovićke. Ta se dama oprobane novindžijske škole čvrsto drži starog, ovde hiljadama puta oprobanog i probitačnog pravila da stotinu puta ponovljena laž na kraju postane istina. Jedna je Smajlovićka, već smo to ovde apsolvirali.

Majstorica. Šta majstorica. Genije diletantski odglumljenog (ali vazda probitačnog) samosažaljenja i skretanja s teme. Šta drugo reći o samosažaljivom tonu najnovijeg Smajlovićkinog proseravačkog uratka naslovljenog  „Platiću ovu kolumnu!“

Mislite li vi da u podugačkom Ljiljinom tekstu sledi objašnjenje kome će to Smajlovićka „platiti“ kolumnu ili  ne daj Bože  ko li bi se to drznuo da turbonovindžiki ispostavi račun za gomilu sve teže svarivih nebuloza.

Koliko se ja razumem u novinžijska posla, pre će biti da će tu kolumnu Ljilji Marlen naplatiti od matične kuće. Ali to je, da kažemo, sasvim u skladu sa dobrim poslovnim običajima.

Tako, uzmimo primer, funkcionišemo i „Danas“ i moja malenkost. Ja pišem kolumne, a „Danas“  u granicama svojih skromnih mogućnosti  plaća honorare.

I Bog bi nas sve veselio da Smajlovićka ne drži da bi honorari trebalo samo njoj da budu uplaćivani, a da je ostatak novidžijske populacije u obavezi ili da ćuti ili da aminuje damina sve nepodnošljivija proseravanja.

Sećamo se valjda oko čega je počela ova otužna polemika. Oko kretenskopatriotske akcije oslobađanja ćiriličnih novina od PDVa!

Hajde da ovako postavimo stvari: bez obzira šta mi mislili o njima, novinčine serbske posluju po Srbijinim zakonima. Imaju neka prava, ali i neke obaveze. Jedna od tih obaveza je plaćanje poreze. Od te neprijatne, ali u suštini korisne obaveze niko nije izuzet. I ne bi trebalo da bude.

Evo, recimo, pre neku godinu mi umrla blaženopočivša roditeljka i ostavila jedinom nasledniku, mojoj nebogatoj malenkosti, nešto malo imovine.

Srpska poreska služba mi je  iako se ja ni od koga ne krijem  ušla u trag  pazite sad ovo  preko ćerkinog Fejsbuka. Učinilo mi se to protivzakonitim, ljigavim, bednim, ali šta sam ja uradio, uprkos tome što su ta ostavinska rešenja bila odštampana zvaničnim srpskim pismom, ćirilicom.

Jesam li tražio oslobađanje od poreza? Ma jok. U dve tri rate isplatio državi Srbiji nekih hiljadu i dvesta evra, sumu jedva malo manju od „ostavinske mase“. I zaboravio na celu stvar. Jer bih, da nisam postupio kako Bog i zakoni zapovedaju, završio (sasvim opravdano) u mardelju. Jeste hiljadu i dvesta evra lepa suma, ali je hiljadu i dvesta dana na robiji vrlo jebena stvar.

Znate valjda na šta mislim, Tanka 'rana, dugi dani i pročaja.

Pa se sve nešto pitam, zašto bi Smajlovićka i njen tabloid bili izuzeti od te građanske obaveze.

Smajlovićka smatra da bi to bilo baš bogougodno zato što se ona  na ćirilici  „bori“ protiv jednog, sve podržavajući drugi imperijalizam, i ne da reč da se kaže na neprijatne stvari iz naše (relativno) bliže prošlosti.

Kad je već tako, moraću da pribegnem Smajlovićkinoj poetici. Ako to viševekovno piskaralo uzima sebi pravo da matorog čoveka, srpskog pisca, čije su knjige prevedene (i čitane) na više jezika nego što glodurka zna da postoje, nazove „mukicom“, mukica će sebi dati za pravo da glodurku nazove bosanskom prdarom. Tačka.

 

 

Komentari (6)

ostavi komentar
uto

30.06.

2015.

Goran Marić [neregistrovani] u 13:39

Panović

Kad nije u stanju Basara da oceni i proceni šta je za novine to je bio dužan gospodin Panović. On bi trebalo da se stidi njegove sramote i da se u ime redakcije izvini gospođi Smajilović. Ili mu je doro došlo: "što pametan misli, budala govori". Ovo nije samo Basarina kosmička bruka, već odraz u ogledalu "Druge Srbije" kojoj nabeđeni "pisac" pripada. To je taj demokratski odnos prema neistomišljenicima, tolerancija i uvažavanje tuđih stavova, dijaloška kultura i poštovanje evropskih klasičnih, etičkih i humanih vrednosti. Nazdravlje!

Odgovori
uto

30.06.

2015.

Živojin Cvetković [neregistrovani] u 13:31

LJUDI MOJI

Za ime Boga,ne grešite dušu svoju! Ne krivite ga i ne osuđujte! Zar ne vidite! Tako jadnom i čemernom potrebna mu je,u stvari,hitno - hitna pomoć.
PS: Ako sumnjate,ili mislite da preterujem u ovome što zaključih,pogledajte i zadnju emisiju "24 minuta sa Zoranom Kesićem". I videćete koliko je tom čoveku,zaista, neophodna hitna pomoć.

Odgovori
uto

30.06.

2015.

Gorčilo Stanojević [neregistrovani] u 00:23

Mućak

Niko nije u stanju bolje da portretiše Basaru od Basare. Uspeo autoportret, tekst - MUĆAK pripadajuće arome, bolesno fiksiran, totalno opsednut Smajlovićkom uspešnom i uvažavanom novinarkom, autorom suvislih i čitanih tekstova za razliku od polupismenih, bljutavih kolumni nabeđenog "pisca" i novinarskog šegrta šićardžije Basare. Maligna verzija Mihaila Bakunjina, mrzac svega rodoljubivog, lepog, pozitivnog i što neko reče: "Najtoplije što je iz njega izašlo, bilo je govno".

Odgovori
pon

29.06.

2015.

posmatrač [neregistrovani] u 21:13

užička posla

Panoviću, Panoviću, skupo će te koštati zemljačka popustljivost. Užička posla. Nedžentlmenski, porazni tekst.

Odgovori
pon

29.06.

2015.

Касиус Клеј [neregistrovani] u 18:59

Данс би требало укинути "Данас"

Моја покојна бака, Бог душу да јој прости, у мојој Старој Хрецеговини, знала је рећи, када се неко понашао вулгарно као овај српски писац (да, да СРПСКИ и то како каже "да су му књиге преведене на више језика"): "Стиди се од гузице". Мене сада занима лист "Данас". Да ли се у том листи, након што објављују ове баналности, било ко застиди. Ето, ја вам господо у "Данасу" поручујем да се стидите од гузице. Шта, љутите се. Нема човека који не би умео да пише као овај несрећник, који нема ни жену ни сестру, ни пријатељицу, ни комшиницу. Он једноставно мрзи женски род. Овако писати о једној жени, назвати је "босанском прдаром", није само његов пад, већ пад свих нас. Сви смо морално посрнули када ово толеришемо. И поново порука листу "Данас": Стидите се, срам вас било што објављујете овакве свињарије. Ма у оивој унесрећној земљи потребна је једна добра диктатура, јер како се и на који начин решити ових интелектуалних разбојника. "Српство и прдарство" је наслов ове свињарије. Добро уредниче "Данаса", да ли стварно мислиш да је објављивање оваквог текста, слобода штампе. Није, уредниче "Данаса", слобода штамнпе за примитивце и интелектуалне барабе. Стидеће се поколења за све ово што се догађа у Србији.

Odgovori
pon

29.06.

2015.

dragiša [neregistrovani] u 17:21

MAMURLUK BASARE

Šta je moguće očekivati od osobe koja se najbolje snalazi kada je za stolom sa kockastim čaršavom i ...,ah, stalnim mamurlukom. Kaže, srpski pisac,hajd molim vas,pa zašto mu je onda strana ćirilica?! Vredja li vredja po nacionalnoj osnovi,sramota, ti Basara pljuješ i kompromituje[š prave Srbe. Oni to čime, miklada po nacionalnoj osnovi.Zato si ti pijani smrdljivko , čiji je tekst nemoguće shvatiti i razumeti, nešto čega bi se užički kraj trebalo da stidi,kao i cela Srbija.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi